Ο γάλλος αστυνομικός που υπέκυψε στα τραύματά του μετά την αιματηρή ομηρία στη νότια Γαλλία συγκινεί τη γαλλική κοινωνία. Η σκιά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας επέστρεψε και πάλι στη χώρα.«Η χώρα δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό και τη θυσία του», δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την είδηση του θανάτου του 45χρονου γάλλου αστυνομικού Αρνό Μπελτράμ, που με την πράξη του να πάρει τη θέση της γυναίκας ομήρου στο σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ έχει συγκινήσει τη γαλλική κοινωνία. Μια κοινωνία που κατά τους έξι μήνες «νηνεμίας» που έζησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αρχίσει να ζει με την ψευδαίσθηση ότι η τρομοκρατία ανήκε πλέον στο παρελθόν. «Ο τρόμος επανέρχεται» είναι ο τίτλος και το μήνυμα των περισσότερων γαλλικών εφημερίδων σήμερα.

Αναπάντητα ερωτηματικά για τον δράστη

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς και πότε ο 26χρονος δράστης μαροκινής καταγωγής Ραντουάν Λακντίμ, γνωστός για μικροπαραβάσεις και διακίνηση ναρκωτικών, αποφάσισε να προβεί σε ακραίες πράξεις, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους πριν εξουδετερωθεί τελικά και ίδιος από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων που πραγματοποίησαν έφοδο στο μοιραίο σουπερμάρκετ.

Ο εισαγγελέας Παρισίων σε συνέντευξη τύπου εξήγησε ότι από το 2014 ο δράστης είχε φάκελο «S», που παραπέμπει σε κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης, και αυτό γιατί κινείτο σε χώρους σαλαφιστών, ουδέποτε όμως υπήρξαν στοιχεία που να έδειχναν ότι ήταν έτοιμος να προβεί σε τρομοκρατική ενέργεια.

Η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό κράτος ανέλαβε στο μεταξύ την ευθύνη της ενέργειας, ενώ από χθες το απόγευμα είναι υπό κράτηση η σύντροφος του δράστη, για την οποία δεν έχουν δημοσιευθεί περισσότερα στοιχεία για την ώρα. Σήμερα το πρωί συνελήφθη και ένας ανήλικος φίλος του δράστη.

Στόχος των ερευνών που διεξάγει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είναι μεταξύ άλλων να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο απέκτησε το όπλο του ο δράστης.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ