Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούντογλου του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω.

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω και του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών συναντήθηκε με τον Υπ. Εξωτερικών Καθ. Αχμέτ Νταβούντογλου, κατά την διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε από την Πρεσβεία της Τουρκίας στο Παλαιό Φάληρο Αθηνών. Από πλευράς της Οι.Ομ.Κω αναπτύχθηκαν προφορικά προς τον κ. Υπουργό οι συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί πρόσφατα προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, με άξονα την αποκατάσταση και θεραπεία των αδικιών που έχει υποστεί στο παρελθόν η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

Οι προτάσεις αφορούν: την επανόρθωση της υπηκοότητας για τους εκπατρισθέντες Κωνσταντινουπολίτες και την απόδοση της υπηκοότητας στους απογόνους τους, τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας του τύπου «Συνήγορος του πολίτη» για την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης προς τους Κωνσταντινουπολίτες που έχουν θιγεί τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, τη διαμόρφωση ειδικού προγράμματος για την υποστήριξη της παλιννόστησης μελών της νέας γενιάς εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών που θέλουν να ζήσουν στην Πόλη και την έμπρακτη υποστήριξη της Τουρκίας για την ίδρυση ερευνητικών, επιμορφωτικών και αναπτυξιακών ιδρυμάτων στην Πόλη με την συμβολή Κωνσταντινουπολιτών επιστημόνων διεθνούς κύρους.

Η Αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω επίσης ευχαρίστησε για την έναρξη της επίλυσης των χρονίων προβλημάτων της Ομογένειας της Πόλης επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης της Τουρκίας και ζήτησε την απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας αυτής. Από πλευράς του Υπουργού υπήρξε θετική αντιμετώπιση των προτάσεων της Οι.Ομ.Κω και για την σκοπό αυτό όρισε σημείο επαφής στην κεντρική υπηρεσία του Υπ. Εξωτερικών με το οποίο θα υπάρξει συνεργασία της Οι.Ομ.Κω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ