Η υπόθεση του Γιοργκ Λ. προκάλεσε σειρά καταιγιστικών ερευνών για παιδική πορνογραφία και σεξουαλική κακοποίηση. Η μεγαλύτερη υπόθεση στο είδος της στη Γερμανία. Στην ανάλυση δεδομένων βοήθησε και η τεχνητή νοημοσύνη.Οι «κυρίαρχοι του χάους» ήταν ανάμεσα σε άλλα ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν για το παράλληλο ψηφιακό τους σύμπαν. Στην αίθουσα 210 του Εφετείου της Κολωνίας ξανασυναντήθηκαν ο Γιοργκ Λ. και οι διαδικτυακοί του φίλοι Μπάστιαν Σ. και Πάτρικ Φ. στην μεγαλύτερη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και παιδεραστίας που αποκαλύφθηκε ποτέ στη Γερμανία με ένα δίκτυο πάνω από 30.000 ψηφιακών επωνυμιών.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ήταν τεράστιο για τη δίκη που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Η εισαγγελέας Κλεμάνς Μπάνγκερ χρειάστηκε 80 ολόκληρα λεπτά για την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που αφορούσε τον 43χρονο μάγειρα Γιοργκ Λ. και την κακοποίηση της ίδιας του της κόρης από ηλικίας μόλις τριών μηνών.

Την Τετάρτη δυο από τους διαδικτυακούς του φίλους κατέθεσαν σαν μάρτυρες. Ο 27χρονος Μπάστιαν Σ. πρώην στρατιώτης παραδέχθηκε ότι το διεστραμμένο πάθος του δεν το μοιραζόταν μόνο διαδικτυακά με τον κατηγορούμενο. Είχαν συναντηθεί πολλές φορές στην πραγματική ζωή για να κακοποιήσουν από κοινού τα παιδιά τους αλλά και να κάνουν μεταξύ τους σεξ. Για να μην κινήσουν υποψίες διοργάνωναν και οικογενειακές συναντήσεις με τις συζύγους τους.

Ήμουν δειλός για να ζητήσω βοήθεια…

Γνωρίστηκαν όχι στο darknet αλλά μέσω skype και η διαδικτυακή τους κοινότητα απαριθμούσε 4.000 μέλη. Οι δυο τους κράτησαν επαφή ακόμα και όταν ο Σεμπάστιαν Σ. αποχώρησε το 2018 από τη διαδικτυακή ομάδα και με ένα ειδικό πρόγραμμα έσβησε όλα τα στοιχεία. Το πρόγραμμα μάλιστα βοηθούσε να μην μείνουν πουθενά ίχνη. Στην συνέχεια αντέγραψε και πάλι από το κομπιούτερ του Γιοργκ Λ. διάφορες φωτογραφίες και σχεδίαζαν και πάλι διάφορες εγκληματικές ενέργειες. Επειδή εν τω μεταξύ δεν μπορούσε πλέον να βλέπει τα παιδιά του, το επόμενο θύμα του θα ήταν η ανιψιά του. Παραλίγο μάλιστα να γίνει και κηδεμόνας της. Το παιδί γλίτωσε γιατί εν τω μεταξύ συνελήφθη ο Γιοργκ Λ.

Λόγω αυτής της σύλληψης εντοπίστηκε και ο 39χρονος μηχανικός αυτοκινήτων Πάτρικ Φ., ο οποίος συνελήφθη τέσσερεις μέρες αργότερα. Ο Πάτρικ Φ. και ο Γιοργκ Λ. γνωρίζονταν μόνο διαδικτυακά και αντάλλασαν φωτογραφίες. Ο Πάτρικ Φ. δηλώνει ενώπιον του δικαστηρίου ότι ένιωθε πολύ ασφαλής και κάνει λόγο «για μια τόσο μεγάλη εξάρτηση που συνέχεια έβλεπε το κινητό του». Στο συνεργείο αυτοκινήτων τα παρατούσε όλα όταν ερχόταν νέο μήνυμα και κάνει λόγο για μια διαρκή αναμονή γεμάτη ανυπομονησία για καινούργια βίντεο. Ήταν μια εμμονή.

Δηλώνει ακόμα ότι ήξερε πως αυτό που έκανε με τα παιδιά του ήταν λάθος, όμως παραδέχεται πως ήταν δειλός για να ζητήσει βοήθεια. Η δίκη του είναι την ερχόμενη εβδομάδα για κατά συρροή σεξουαλική κακοποίηση των δικών του βιολογικών παιδιών και ενός υιοθετημένου.

Με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη

Ο σκοτεινός κόσμος των παιδόφιλων λειτουργεί με το νόμο του δούναι και λαβείν, δηλαδή για να δεις βίντεο πρέπει να δώσεις βίντεο. Το πρόβλημα των αστυνομικών ήταν τεράστιο: πώς να πάρεις κάτι όταν δεν έχεις να δώσεις. Εν τω μεταξύ η αστυνομία χρησιμοποιεί τεχνητά βίντεο, όπως έκανε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Χρησιμοποιείται η τεχνική νοημοσύνη για την κατασκευή αληθοφανών εικόνων. Το 2013 η οργάνωση Terre des Hommes είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία ένα παρόμοιο βίντεο. Κατασκεύασαν την 10χρονη Φιλιππινέζα Σούιτι και κατάφεραν έτσι να εντοπίσουν ένα μεγάλο δίκτυο παιδόφιλων.

Στη Γερμανία η χρήση παρόμοιων μεθόδων επιτρέπεται από τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμη, η αστυνομία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση του τεράστιου υλικού που έχει συγκεντρωθεί. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Πέτερ Μπίζενμπαχ. Το υλικό που συγκεντρώνεται είναι πραγματικά τεράστιο. Όπως ανέφερε η εφημερίδα Die Zeit, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συγκεντρώθηκαν 85 Terabyte όσον αφορά βίντεο και φωτογραφίες.

Ματίας φον Χάιν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ