Τι οδηγεί έναν πατέρα τριών παιδιών σε ένα τόσο αδιανόητο έγκλημα όπως αυτό στη Φρανκφούρτη; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται από προχτές στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου στη Γερμανία.Όλο και νεότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το προφίλ του δράστη της Φρανκφούρτης ο οποίος έσπρωξε προχτές Δευτέρα μια μητέρα και το 8χρονο παιδί της στις ράγες διερχόμενου τρένου με αποτέλεσμα το μικρό αγοράκι να βρει φρικτό θάνατο.

Ο 40χρονος που κατάγεται από την Ερυθραία της ΒΑ Αφρικής είχε εισέλθει παράνομα στην Ελβετία το 2006 όπου δυο χρόνια αργότερα έλαβε άσυλο. Θεωρείται «καλά ενσωματωμένος» στην τοπική κοινωνία της Ζυρίχης και είχε μόνιμη δουλειά. Μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη των αρχών. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο φέρεται να απείλησε με μαχαίρι γειτόνισσά του και στη συνέχεια να την κλείδωσε, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, στο σπίτι. Έτσι εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τις ελβετικές αρχές και αυτός είναι προφανώς ο λόγος που κατέφυγε στη γειτονική Γερμανία.

Ψυχικά άρρωστος;

Εν τω μεταξύ στο σπίτι του στη Ζυρίχη βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις αρχικές εικασίες, ότι πρόκειται δηλαδή πιθανότατα για ψυχικά άρρωστο. Η ελβετική αστυνομία διευκρίνισε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο ο δράστης βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Όλα αυτά ωστόσο δεν απαντούν στο ερώτημα τι οδήγησε έναν πατέρα τριών παιδιών, ενός, δυο και τεσσάρων ετών, σε αυτό το αδιανόητο και ειδεχθές έγκλημα. Όπως είπε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD ο ψυχολόγος-εγκληματολόγος Ρούντολφ Εγκ: «Το κίνητρο δεν συνδέεται απαραίτητα πάντα με το θύμα. Μπορεί να είναι δηλαδή ένα τυχαίο θύμα. Το έγκλημα σχετίζεται περισσότερο με το δράστη, την προσωπικότητα και την ψυχολογία του. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος έχει τη διάθεση να σκοτώσει ή όταν θέλει να επιδείξει βία προκειμένου να τονίσει κάτι μέσα από μια αποτρόπαιη ενέργεια, τότε αυτό μπορεί να είναι το κίνητρο».

Αυτό που προκαλεί τώρα το μεγαλύτερο φόβο είναι να βρει το αποτρόπαιο έγκλημα μιμητές, όπως είπε προς τη DW o ψυχολόγος-εγκληματολόγος Τόμας Μπλίσενερ: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα έγκλημα να βρίσκει μιμητές οι οποίοι ορμώμενοι από ένα ακατανίκητο αίσθημα προβολής σκέφτονται ότι εάν κάνουν το ίδιο θα έχουν και αυτή εξίσου μεγάλη δημοσιότητα και όλοι θα μιλούν γι΄ αυτούς. Το διαπιστώνουμε σε μια σειρά εγκλημάτων».

Προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Και ενώ η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη, σε πολιτικό επίπεδο ειδικοί και μη διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το δέον γενέσθαι. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα μόλις 10 ημερών. Στις 20 Ιουλίου ένας γερμανός σερβικής καταγωγής έσπρωξε μια 34χρονη στις γραμμές τρένου με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών αλλά και της ηγεσίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων με αντικείμενο ενδεχόμενη ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ο συντηρητικός υπ. Εσωτερικών τάσσεται ήδη υπέρ μεγαλύτερης αστυνόμευσης αλλά και της τοποθέτησης περισσότερων καμερών παρακολούθησης.

Η απόφαση Ζέεχοφερ να διακόψει τις διακοπές του υπαγορεύεται βέβαια και από πολιτικούς λόγους. Ενόψει των επικείμενων κρίσιμων περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων της 1ης Σεπτεμβρίου το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία επιχείρησε εξαρχής να εργαλειοποιήσει τα δυο περιστατικά, συνδέοντας τα εγκλήματα με την καταγωγή των δραστών και την προσφυγική πολιτική της συγκυβέρνησης στο Βερολίνο.

Κώστας Συμεωνίδης / Ραλφ Μπόσεν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ