Επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών για το νοσηλευτικό προσωπικό ζητά ο βαυαρός πρωθυπουργός Ζέντερ. Το αίτημα απορρίπτει ο υπ. Εργασίας Χάιλ. Συμφωνούν όμως στην έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας για τα εμβόλια.Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ζητά την έναρξη μιας ευρείας συζήτησης σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για ορισμένες ομάδες όπως το νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία.Στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο κ. Ζέντερ παραπέμπει σε δημοσκόπηση της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής, σύμφωνα με την οποία περίπου το ήμισυ του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία και γηροκομεία δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί. Όπως επισημαίνει, αυτό που σε τελική ανάλυση διακυβεύεται στα γηροκομεία είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο βαυαρός πρωθυπουργός πρότεινε να ασχοληθεί με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού το επιστημονικό Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας, το οποίο μεριμνά για ζητήματα ηθικής, κοινωνίας, φυσικών επιστημών, ιατρικής και νομικής και τις συνέπειες για το άτομο και την κοινωνία. Εκτός αυτού ο κ. Ζέντερ πρότεινε την έναρξη μιας εκστρατείας υπέρ του εμβολιασμού με τη συμμετοχή γνωστών ατόμων από την τέχνη, τον αθλητισμό και την πολιτική. Όπως ενδεικτικά δηλώνει, ο εμβολιασμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον καθένα ως “καθήκον”.

Έντονη κριτική

Με την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών διαφώνησε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Η γραμμή του εθελοντικού εμβολιασμού που ακολουθείται στη Γερμανία είναι σωστή, υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο τηλεοπτικό κανάλι RTL/ ntv. Αλλά θα πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τη σημασία του εμβολίου και κυρίως το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Έντονη κριτική στον κ. Ζέντερ άσκησαν οι Φιλελεύθεροι. Η πρότασή του ρίχνει λάδι στη φωτιά των αντιπάλων και των αρνητών του εμβολιασμού, σήμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΚΟ του κόμματος Μίχαελ Τόιρερ. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θα πρέπει να δώσουν διευκρινιστικές απαντήσεις για τη στάση της κυβέρνησης.

Πάντως, ο ευαγγελικός οργανισμός κοινωνικής πρόνοιας Deutsche Diakonie που διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό γηροκομείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη Γερμανία, υπολογίζει το ποσοστό του νοσηλευτικού της προσωπικού που προτίθεται να εμβολιαστεί σε 60% με 70%, δηλαδή όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Το ποσοστό των οποίων αρνείται τον εμβολιασμό κυμαίνεται, όπως και στους υπόλοιπους πολίτες, μεταξύ 10% και 15%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ