Ο υπ. Υγείας επικρίνει ομόσπονδα κρατίδια που θέλουν να άρουν τους περιορισμούς. Στο 67,3 ο δείκτης θετικότητας, ενώ το 12,5% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, πάνω από 32 εκ. πολίτες στη Γερμανία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και σχεδόν 11 εκ. και με τις δύο δόσεις. Ο κ. Σπαν εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την πεποίθηση πως ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα διατίθενται αρκετές ποσότητες για όλους όσους σκοπεύουν να εμβολιαστούν. Από έρευνα του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ προκύπτει ότι το 73% των Γερμανών θέλουν οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, το 10% το σκέφτεται σοβαρά. Ο υπουργός Υγείας επέκρινε την πρόθεση ορισμένων γερμανικών κρατιδίων να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν για παράδειγμα το άνοιγμα της εστίασης και των ξενοδοχείων, αλλά και να καταργήσουν τη χρήση μάσκας στα εμπορικά καταστήματα. «Η ανυπομονησία δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απερισκεψία», τόνισε.

Υπό έλεγχο ο κορωνοϊός με πάνω από 80% εμβολιασμένων

Τα κρατίδια αιτιολογούν τις χαλαρώσεις με τη μείωση του αριθμού κρουσμάτων. Μόνο σε ένα κρατίδιο ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το κρίσιμο όριο των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημέρων. Σε πέντε κρατίδια ο δείκτης έχει πέσει κάτω του 50. Τους κινδύνους που εγκυμονούν πρόωρες χαλαρώσεις επισήμανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρομπερτ Κοχ, Ρόλαντ Βίλερ. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 12,5% του πληθυσμού της Γερμανίας.
Υπό έλεγχο θα τεθεί όμως ο κορωνοϊός όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπεράσει το 80%. Ως τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή Βίλερ, να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση.

Ο δείκτης θετικότητας στη Γερμανία κυμαίνεται σήμερα στα 67,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 2.567 στα 8.769. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 226 θάνατοι, οι οποίοι σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί στη Γερμανία πάνω από 3,63 εκ. άτομα θετικά στον ιό.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ