Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας συνέλαβε το πρωί του Σαββάτου δύο υπόπτους για την δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι την περασμένη Πέμπτη, στη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη του νέου ΙRA.Δύο νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών, μέλη του Νέου IRA, συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική Αστυνομία του Ντέρι ως ύποπτοι για την δολοφονία της 29χρονης δημοσιογράφου και ακτιβίστριας των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στις περιοχές των Καθολικών. Οι δημόσιες κάμερες και το τηλέφωνο της δημοσιογράφου αποτύπωσαν φωτογραφία των δύο, με κουκούλες, να πυροβολούν προς τη μεριά των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί δίπλα στο αστυνομικό τζίπ.

Αφορμή των βίαιων γεγονότων της Πέμπτης ήταν η εισβολή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε συνοικία Καθολικών του Ντέρι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε οπλοστάσιο των τρομοκρατών. Ο νέος IRA σχηματίστηκε το 2012 από πρώην μέλη του IRA που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1997, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Βόρειο Ιρλανδία, που στοίχισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Η «στρατολόγηση» της νέας γενιάς

Την ιδεολογία της οργάνωσης εκφραζει το ακραίο πολιτικό κόμμα Saoradh (Σίρα). Σε ανακοίνωση του καταγγέλλει ως υπεύθυνο για την δολοφονία της Λάιρα ΜακΚι το Βρετανικό Στέμμα. Ο Νέος IRA στρατολογεί νέα παιδιά από τις συνοικίες των Καθολικών, στις οποίες καταγρἀφεται υψηλό ποσοστό ανεργίας και φτώχειας. Αυτοί οι νέοι, που δεν είχαν γεννηθεί όταν υπογραφόταν η Συμφωνία Ειρήνευσης, μπολιάζονται με μίσος κατά των Προτεσταντών και όλων όσων δεν συμφωνούν με την βίαια ατζέντα τους.

Την δολοφονία της Λάιρα ΜακΚι, καταδίκασαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λιο Βαράτκαρ, η πρόεδρος του Σιν Φέιν και τα έξι πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μαρία Καστριασανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ