Ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ

Η είδηση της αποδημίας του Σεβαστού Μητροπολίτου Αυστρίας, Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, βυθίζει σε βαρύ πένθος τον Ελληνισμό, καθώς ήταν Ιεράρχης εγνωσμένου κύρους και εξαίρετου ήθους.

Μετά από σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο, την οποία αντιμετώπισε με πίστη και δύναμη, ο Σεβασμιώτατος  εκοιμήθη, αφήνοντας πίσω του αξιόλογο έργο.

Ολόκληρη η πορεία του στην ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σημαδεύτηκε από το εξαίρετο ήθος του και την αγάπη που έτρεφε για το ποίμνιό του. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ αποτέλεσε πρότυπο αρχιερατικής προσωπικότητας στην Ορθοδοξία.

Κράτησε υψηλά την Ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, που ποτέ δεν ξέχασε. Η συνεισφορά του στην διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Ομογένειας ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ

Αμέσως μετά την εκλογή του ως Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, ανέλαβε την διοργάνωση των ενοριών της  Αυστρίας και την σύσταση νέων.

Η συμβολή του στην αναβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία ήταν καταλυτική. Ο ίδιος συνεισέφερε τα μέγιστα στη νομική αναγνώριση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, στην εγκατάσταση Γραφείων Εξαρχίας και Παρεκκλησίου στην Βουδαπέστη καθώς και στην ίδρυση ενοριών εκεί.

Με την προσωπική του φροντίδα και επιστασία ανεγέρθη ιερός ναός και λειτουργεί ενοριακό κέντρο στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» και ομαδικώς βαπτίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Ομογενών, πολιτικών προσφύγων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του στην αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως επίσημης θρησκείας στην Ουγγαρία τον Οκτώβριο του 1995.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μιχαήλ συμμετείχε στην προώθηση των αξιών της Ορθόδοξης Πίστης μας συμμετέχοντας σε διορθόδοξες και διαχριστιανικές αποστολές, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έφερε την ευθύνη του προγραμματισμού των Ορθόδοξων και Οικουμενικών εκπομπών στην Αυστριακή Τηλεόραση και Ραδιοφωνία και συμμετείχε σε επίσημες αποστολές του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. Διετέλεσε δε, Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών στην Αυστρία. Ως μέλος του Διομολογιακού Αυστριακού συμβουλίου Ευρώπης συμμετείχε σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες.

Το κενό που αφήνει πίσω του ο μακαριστός Ιεράρχης, είναι μεγάλο και η πνευματική και δυναμική προσωπικότητά του θα λείψει στην Ελληνική Κοινότητα της Αυστρίας.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του. Αιωνία του η μνήμη.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου

Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ