Η Ιταλία κατάφερε να πετύχει συμβιβασμό με την ΕΕ όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Η Ρώμη όμως αναγκάσθηκε να δεχθεί μια μικρή αναβολή τόσο για το «βασικό εισόδημα» όσο και για την «μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης».Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπόρεσε να περιορίσει μερικές απαιτήσεις της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων εξασφαλίζοντας σχεδόν την αποκλειστική διαχείριση της τελευταίας φάσης της διαπραγμάτευσης.

Τα κοινωνικά μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον επόμενο Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ αρχικά είχε γίνει αναφορά στον Ιανουάριο. Παράλληλα, θα πουληθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και θα φορολογηθούν περισσότερο τα πιο ακριβά αυτοκίνητα.

Η ιταλική κυβέρνηση όμως επικεντρώνεται στο ότι κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις, οι οποίες θα επέφεραν στενότατη παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας από μέρους τω Βρυξελλών.

Δηλώνουν ενωμένοι στην κυβέρνηση

«Οι τόνοι κατέβηκαν και πετύχαμε τον στόχο μας. Είμαστε ενωμένοι», δηλώνει ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. O δε Ματτέο Σαλβίνι, από την Λέγκα, δεν χάνει τις παλιές του συνήθειες και ξαναρχίζει να προειδοποιεί: «αν οι Βρυξέλλες δώσουν λιγότερα χρήματα στους ιταλούς αγρότες, εμείς θα κάνουμε χρήση βέτο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες είχε θετικές και αρνητικές στιγμές, αλλά σίγουρα δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων» τονίζει από την μεριά του ο Τζουζέπε Κόντε.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναγκάσθηκε να «ξεχάσει» πολλά από τα όσα είχε υποσχεθεί και ότι λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης το κοινοβούλιο θα αναγκαστεί τώρα να εγκρίνει το σύνολο των μέτρων του προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστική συζήτηση.

Είναι σαφές όμως ότι προς το παρόν η πολιτική συμμαχία που κυβερνά την Ιταλία δεν απειλείται με ουσιαστική κρίση και ότι τυχόν κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν σχεδόν αποκλειστικά από ενδοκυβερνητικές έριδες.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ