Όλες οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ασύλου και προσφύγων παρέμειναν άκαρπες. Η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία.Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές που επικρατούν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου η αρμόδια για τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ υπουργός Λιλιάνα Πάβλοβα κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση. Σύμφωνα με δηλώσεις της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η πρόταση προβλέπει πως σε περίπτωση ισχυρής εισροής προσφύγων, ανάλογης με αυτήν του 2015, θα ενεργοποιείται ένα σύστημα αυτόματης κατανομής των νεοεισερχόμενων στα κράτη της ΕΕ. Σε περίπτωση λιγότερο ισχυρών ροών θα παρέχεται εγγυημένη εντατική στήριξη στις πληγείσες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, κράτη μέλη που οικειοθελώς θα δέχονται πρόσφυγες θα λαμβάνουν χρηματική βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η σκιά της αυστριακής προεδρίας

«Χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν την αίσθηση ότι αφήνονται μόνες τους», δηλώνει η κ. Πάβλοβα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τέλη Ιουνίου στη Σόφια. Όπως διευκρινίζει η κ. Πάβλοβα, η διανομή συνιστά ένα από τα σημεία της βουλγαρικής πρότασης. Άλλα σημεία αφορούν την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον σύντομο επαναπατρισμό ανθρώπων που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δεν θεωρούνται πρόσφυγες.

Για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα μιας λύσης ως τα τέλη Ιουνίου, η Λιλιάνα Πάβλοβα προειδοποιεί πως όταν αναλάβει τον Ιούλιο η Αυστρία την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ θα είναι πιθανώς πιο δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός. Όπως είναι γνωστό, η Αυστρία βρίσκεται στο πλευρό χωρών, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, που απορρίπτουν κάθε ρύθμιση που θα τις ανάγκαζε να υποδεχτούν πρόσφυγες. Στον αντίποδα βρίσκονται η Κομισιόν και χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες υποστηρίζουν μια συμφωνία που θα προβλέπει τη δεσμευτική κατανομή προσφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ