Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους πιστούς να επιδείξουν αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Την ίδια ώρα νέα έκτακτα μέτρα αλλά και την κρατικοποίηση της Alitalia εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση.O πάπας Φραγκίσκος μιλά στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica: «Προσευχήθηκα και ζήτησα από τον Θεό να σταματήσει με το χέρι του την επιδημία αυτή», λέει ο ποντίφικας.

Εξηγεί δε, ότι αν ζήσουμε τις δύσκολες αυτές ημέρες με αλληλεγγύη δεν θα πάνε χαμένες. «Δίνοντας -εξηγεί- ένα χάδι στα παιδιά μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, σε όσους αγαπούμε». Ο Φραγκίσκος καλεί πιστούς και μη να ανακαλύψουν μια νέα, πραγματική εγγύτητα, πέρα από την εικονική πραγματικότητα και επικοινωνία».

Επέκταση των έκτακτων μέτρων

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση δεν αποκλείει να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα και οι απαγορεύσεις και μετά τις 3 Απριλίου. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της κατάστασης. Στα δε πλαίσια της δέσμης οικονομικής βοήθειας ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε και βοήθεια προς την αεροπορική εταιρία Alitalia.

Συνολικά για τον τομέα των αερομεταφορών δημιουργείται ταμείο ύψους εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Και όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, η Alitalia οδεύει με γοργά βήματα προς την κρατικοποίηση. Χωρίς να έχουν σημειωθεί, τουλάχιστον στη φάση αυτή, αρνητικές αντιδράσεις από την ΕΕ. Προβλέπεται ουσιαστικά η δημιουργία μιας νέας εταιρίας υπό τον έλεγχο του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Eλπίδα για φάρμακο κατά των επιπλοκών του Convid19

Σε ό,τι αφορά τον αμιγώς ιατρικό τομέα από αύριο στην Ιταλία ξεκινά μια ευρεία πειραματική φάση για να εξακριβωθεί αν και κατά πόσο ένα φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αναπνευστικών επιπλοκών που προκαλεί ο Convid19. Oι γιατροί του νοσοκομείου Kαρνταρέλι της Νάπολης (οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν στην Ιταλία) εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία. «Ένα μέρος των ασθενών αντιδρά θετικά» εξηγούν.

Οι Ιταλοί περιμένουν να δουν αν προς το τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Στο μεταξύ, ο μόνος νόμιμος τρόπος για να περιορίσουν το στρες είναι να βγουν για τρέξιμο στους δρόμους της Ρώμης, του Μιλάνου, της Νάπολης. Με τοπία, που μοιάζουν σχεδόν σουρεαλιστικά.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ