Σε έκθεσή της η Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης κρατούμενων παράτυπων μεταναστών.Κακομεταχείριση των κρατούμενων παράτυπων μεταναστών και υποψήφιων προσφύγων από την αστυνομία σε κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, διαπιστώνει η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Στρασβούργο.

Η έκθεση αναγνωρίζει τις σημαντικές και συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές εξαιτίας τους αυξημένου αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα, ωστόσο εκφράζει τις ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης τόσο για τις κακές συνθήκες κράτησης όσο και την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Οι διαπιστώσεις τους Συμβουλίου της Ευρώπης βασίζονται σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, σε κέντρα κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η έκθεση επικαλείται αξιόπιστες μαρτυρίες για σωματική κακομεταχείριση από την αστυνομία κυρίως στους χώρους κράτησης της περιοχής του Έβρου και στη Μόρια της Λέσβου.

«Αποδεκτές» οι συνθήκες σε Κω και Αμυγδαλέζα

Οι συνθήκες στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης που επισκέφθηκαν τα μέλη της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης παραμένουν ακατάλληλες για την κράτηση ατόμων πέραν των 24 ωρών, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την κράτηση παράνομων μεταναστών για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αναφέρει η έκθεση.

Πάντως στην έκθεση διαχωρίζονται ορισμένα προαναχωρησιακά κέντρα, όπως της Κω και της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, όπου οι συνθήκες κράτησης χαρακτηρίζονται από αποδεκτές μέχρι καλές.

Η Επιτροπή συνιστά στις ελληνικές αρχές τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των αλλοδαπών που στερούνται την ελευθερία τους. Όσον αφορά στην κράτηση, προτείνει να μειωθούν δραστικά τα επίπεδα πληρότητας, ώστε να μη γίνεται υπέρβαση στη χωρητικότητα των δομών και κάθε κρατούμενος να λαμβάνει κατάλληλο φαγητό, ένα στρώμα, καθαρά κλινοσκεπάσματα και επαρκή προϊόντα υγιεινής. Τέλος, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μεταφερθούν τα ευάλωτα άτομα σε κατάλληλες ανοιχτές εγκαταστάσεις υποδοχής.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ