Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα θιγούν στην documenta14 στο Κάσελ είναι η συμμετοχή των θεατών σε ορισμένα καλλιτεχνικά δρώματα. Λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια οι προετοιμασίες βρίσκονται στο αποκορύφωμα.Ο Παρθενώνας είναι αδιαμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν τη Αθήνας. «Δεν πίστευα ποτέ ότι το έργο θα χωρούσε σε αυτή την πλατεία» λέει η Ντιάνα Ροτχάουγκ, η οποία ασχολείται με την προώθηση έργων τέχνης.

Το έργο είναι ένα αντίγραφο της Ακρόπολης φτιαγμένο από βιβλία, τα οποία έχουν δωρίσει πολίτες στην Μάρτα Μινουχίν, καλλιτέχνιδα από την Αργεντινή. Η Ακρόπολη των βιβλίων παρουσιαστεί στο κέντρο του Κάσελ. Για την Ντιάνα Ροτχάουγκ είναι ένα έργο αφιερωμένο στη δημοκρατία. Τις ημέρες της έκθεσης θα αποτελέσει και τόπο συνάντησης των επισκεπτών.

Η φετινή d14 δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα καλλιτεχνικά δρώματα που ενώνουν επισκέπτες και τέχνη. Ένα από αυτά για παράδειγμα έχει τίτλο «Σκόρπιες κλωστές». Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο συγκεντρώνονται γυναίκες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ράβουν και συζητάνε θέματα που αφορούν την ίδια τη dokumenta.

Ανατροπή και αλλαγή προοπτικής

Για την προώθηση των καλλιτεχνικών δρώμενων από τις 10 Ιουνίου που είναι τα εγκαίνια φροντίζουν 150 διαμεσολαβητές, οι οποίοι αποκαλούνται χορωδοί. Τα μέλη της χορωδίας δεν χρειάζεται να διαθέτουν γνωστικό υπόβαθρο αλλά θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη διαλόγου και συζητήσεων. «Στο κλασικό θέατρο, στο οποίο εμείς αναφερόμαστε, οι θεατές μπορούσαν να σχολιάζουν αυτό που συνέβαινε στη σκηνή» λέει η Κλάρε Μπούχερ, συντονίστρια του έργου διαμεσολάβησης. Η ιδέα είναι ότι όταν ο θεατής αλλάζει πλευρά και ρόλο ανατρέπεται η ιεραρχία και οι σχέσεις εξουσίας. «Ποιος έχει το δικαίωμα να πει κάτι και πότε; Ποια φωνή είναι σημαντική και ποιον ακούμε;» αναφέρει και πάλι η Κλάρε Μπούχερ.

Ανατροπή των ιεραρχιών, ξεπέρασμα των συνόρων, αλλαγή προοπτικής είναι μερικά από τα κεντρικά ζητήματα στα οποία εστιάζει η documenta14 σε Αθήνα και Κάσελ. Η χορωδός Δωροθέα Χβάλεκ είχε συμμετάσχει και στην τελευταία documenta στο Κάσελ ως διαμεσολαβήτρια μεταξύ της έκθεσης και των επισκεπτών, μεταφέροντας τη γνώση της και την εμπειρία της.

Τη φετινή ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή Άνταμ Σίμτσικ την θεωρεί ακόμα πιο ‘προχωρημένη'. Σε αυτή την documenta οι καλλιτέχνες, τα έργα και οι επιμελητές δεν είναι πιο σημαντικοί από ό,τι οι επισκέπτες.

Γκάμπι Ρόιχερ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ