Μετά από δύσκολες συζητήσεις οκτώ και πλέον ωρών οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι στην παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αντί στις 22 Μαΐου που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση.Πρόκειται για μια παράταση έξι μηνών δεδομένου ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που επιτεύχθηκε στις 21 Μαρτίου προέβλεπε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου το αργότερο μέχρι τις 22 Μαΐου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Μέι είχε ζητήσει την περασμένη βδομάδα παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο οι Ευρωπαίοι έκριναν πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την παράταση ευέλικτη, γιατί οι Βρετανοί μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα εάν η κυβέρνηση περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Μπορούν, εάν θέλουν, να ακυρώσουν το Βrexit, όλα θα εξαρτηθούν από τους ίδιους, είπε. Το βέβαιο είναι πως αν δεν περάσουν τη συμφωνία από τη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές (23-26 Μαίου), τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει σε αυτές και οι ευρωβουλευτές του θα παραμείνουν στην Ευρωβουλή μέχρι την έξοδο της χώρας. Αυτό προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ στη διάρκεια της παράτασης το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένα πλήρες κράτος μέλος με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Ερωτηθείς σχετικά με τις δύσκολες αποψινές συζητήσεις και για το αν τίθεται σε δοκιμασία η ενότητα των Ευρωπαίων, ο κ. Τουσκ απάντησε ότι οι «27» είναι αρκετά ενωμένοι για να λαμβάνουν ομόφωνα αποφάσεις, άλλωστε, συνέχισε, ενότητα δεν σημαίνει να έχουν όλοι πάντα τις ίδιες θέσεις, αλλά να έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις.

Γιούνκερ: Δύσκολη η συνεδρίαση

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ είπε ότι η συνεδρίαση ήταν κατά διαστήματα δύσκολη, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος με τη συμφωνία. Όπως είπε, ζητήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαιώσεις ότι στη διάρκεια της παράτασης δεν θα εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων που έχουν σχέση με το μέλλον της Ευρώπης ή αλλά σημαντικά ζητήματα. Είπε μάλιστα ότι κάποιες συνεδριάσεις θα γίνονται χωρίς τη συμμετοχή των Βρετανών, κάτι που αποδέχθηκε η κ. Μέι.

Είναι προφανές ότι οι εγγυήσεις του Λονδίνου δεν έχουν νομική ισχύ, γιατί δεν μπορεί να εμποδιστεί ένα κράτος μέλος να συμμετάσχει στη διαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων, ωστόσο τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην βρετανίδα πρωθυπουργό, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν με τη σύσταση του Εurogroup στο οποίο συμμετείχαν μόνο οι χώρες της ευρωζώνης και όχι οι υπόλοιπες.

Η συμφωνία προβλέπει μια ενδιάμεση αξιολόγηση της κατάστασης στη διάρκεια της επόμενης συνόδου, στις 20-21 Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας οι δύο αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως δεν πρόκειται να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, αλλά ενημέρωση των ηγετών για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με το Βrexit.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τουσκ και αρκετά κράτη μέλη επιθυμούσαν η παράταση να είναι διάρκειας ενός έτους, ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν ήταν εντελώς αντίθετος με το επιχείρημα ότι η διαιώνιση του Βrexit μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ενότητα και στην ομαλή λειτουργία της Ευρώπης. Τελικά βρέθηκε αυτός ο ενδιάμεσος συμβιβασμός, ενώ η 30η Οκτωβρίου που λήγει η νέα παράταση δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία, αφού την επόμενη μέρα ολοκληρώνεται η θητεία της σημερινής Κομισιόν.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ