Λευκό καπνό έβγαλαν οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Αμβούργου Όλαφ Σολτς νέος υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Σουλτς στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών.Όπως μεταδίδουν όλα τα μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι τρεις επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι έχουν καταλήξει σε κυβερνητική συμφωνία αλλά και στην κατανομή των υπουργείων. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν έξι συνολικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Ειδικά τα τρία πρώτα μπορούν να θεωρηθούν μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος Σουλτς ο οποίος δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα εσωκομματικά πυρά λόγω της στροφής 180 μοιρών που έκανε. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να αναλαμβάνει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών παραδίδοντας την προεδρία του κόμματος στην επικεφαλής της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες (θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην 150χρονη ιστορία του SPD) ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του κόμματος Όλαφ Σολτς.

Στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πρόκειται να ανατεθεί το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών που λόγω προσφυγικού αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα. Το χαρτοφυλάκιο φέρεται να αναλαμβάνει μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός της CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Οι βαυαροί συντηρητικοί θα αναλάβουν επίσης τα υπουργεία Συγκοινωνιών-Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέσπασαν τα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας. Η απώλεια του υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως των Οικονομικών συνιστά αναμφίβολα πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Β. Σόιμπλε ήταν ο απόλυτος εγγυητής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι η Άγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να το παραδώσει, κυρίως για να καταστήσει την κυβερνητική συμφωνία πιο ελκυστική στη δύσπιστη κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι θα έχουν τώρα τον τελευταίο λόγο.

Ακολουθεί το δημοψήφισμα στο SPD

Τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -από τις αρχές του χρόνου έγιναν άλλες 23.000 νέες εγγραφές μελών- θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου. Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ