Oι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για το Brexit, η οποία μπορεί να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο πριν από το τέλος του μήνα. Διεύρυνση και Τουρκία τα άλλα δύο κορυφαία θέματα.Το brexit, η τύχη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τα τρία θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με το brexit, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να δώσουν το πράσινο φως στο κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από λίγο. Όπως εκτίμησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ στη συνέντευξή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να επικυρώσει τη συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, που σημαίνει ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να γίνει κανονικά την 1η Νοεμβρίου, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαρνιέ, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε σήμερα στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι είναι σε θέση να περάσει τη συμφωνία από τη βουλή της χώρας του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Νοεμβρίου, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2020, η οποία μπορεί να επεκταθεί ένα ή δύο έτη επιπλέον, όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνονται χωρίς δασμούς, ενώ τα προϊόντα θα κυκλοφορούν ελεύθερα.

Καμία εξέλιξη στο πεδίο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης

Όσον αφορά τη διεύρυνση από την Τρίτη, με την άρνηση της Γαλλίας να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θέλει να γίνει απόψε μια πολιτική συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων την προηγούμενη αλλαγή της κοινοτικής μεθοδολογίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Παρίσι θέλει αφενός αυστηρότερο προενταξιακό έλεγχο των υποψήφιων χωρών και αφετέρου να προβλέπεται η δυνατότητα αποπομπής της υποψήφιας χώρας εάν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σε σχέση με την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο. Υπό την προϋπόθεση αυτής της αναθεώρησης της μεθοδολογίας η Γαλλία θα μπορούσε να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Βόρεια Μακεδονία και ίσως με την Αλβανία εντός του 2020.

Καταδίκη της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

Σε σχέση με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να επαναλάβουν τη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Θα χαιρετίσουν επίσης την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών να επιβληθούν κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και θα ζητήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ