Με καθυστέρηση 5 εβδομάδων πραγματοποιήθηκε η ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο με την οποία παραδοσιακά εγκαινιάζει τις εργασίες της εκάστοτε νέας κυβέρνησης. Στις Βρυξέλλες εντατικές διαπραγματεύσεις για το Brexit.Την προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε στον λόγο της η Βασίλισσα, λόγο που δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Εκτός του Βrexit, η ομιλία της Βασίλισσας επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής: την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει την εγκληματικότητα ενισχύοντας την δύναμη των διωκτικών αρχών και νομοθετώντας αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες. Όσον αφορά τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, προαναγγέλλεται αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια. Πρόκειται στην ουσία για ένα προεκλογικό μανιφέστο με στόχο το πιθανότατο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έως το τέλος του έτους.

Η μάχη στις Βρυξέλλες

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται με εντατικότατο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας έως την Πέμπτη οπότε ξεκινά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Αν όλα πάνε καλά, η συμφωνία θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο. Κατά πληροφορίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την συμφωνία μετά την υποχώρηση του Λονδίνου στο θέμα του backstop. Ωστόσο ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών, ζητά επιπλέον διευκρινίσεις για το καθεστώς της τελωνειακής ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Θεωρεί ότι οι προτάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, δεν είναι αρκούντως σαφείς ως προς αυτό το ζήτημα.

Σε περίπτωση που η συμφωνία καταψηφιστεί από τους Βρετανούς βουλευτές το Σάββατο, μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση είναι να ζητήσει νέα παράταση της αποχώρησης ή να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από κυβέρνηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ