Η συμφωνία του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του για το Ιντλίμπ της Συρίας θεωρείται επιτυχία καθώς αποτρέπει ένα νέο κύμα προσφύγων. Το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς στρέφεται βέβαια και στο κουρδικό YPG.Σημαντική πολιτική επιτυχία για τον Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζεται στην Τουρκία η συμφωνία που επετεύχθη με τον Πούτιν στο Σότσι. Ιδιαίτερα τη στιγμή που βάλλεται η τουρκική οικονομία και η λίρα έχει υποχωρήσει τον τελευταίο καιρό σημαντικά, η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 15-20 χιλιομέτρων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας δίνει ανάσα καθώς αποτρέπεται ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί 3 περίπου εκατομμύρια Σύρων.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία, η μεγαλύτερη σύμμαχος του Άσαντ, προετοιμαζόταν για μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ, που ελέγχεται από Σύρους αντάρτες και στην οποία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Μετά τη χθεσινή συμφωνία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση.

Τι σημαίνει όμως πέρα από αυτό η σημαντική αυτή συμφωνία για την Τουρκία; Ο πρόεδρος Ερντογάν αμέσως μετά δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους και πρόσθεσε ότι το επικίνδυνο στην Συρία δεν είναι το Ιντλίμπ αλλα η κουρδική πολιτοφυλακή ΥΡG.

Χορός σε τεντωμένο σχοινί

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας θέτει τέρμα στις ελπίδες του προέδρου της χώρας Μπασάρ Aλ Άσαντ να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας. Επεσήμανε δε ότι επιτρέπει στη συριακή αντιπολίτευση να ελέγχει ντε φάκτο «μια γεωγραφική περιοχή», η οποία θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια πολιτική μετάβαση που θα τερματίσει «την απολυταρχική» εξουσία του Άσαντ.

H Τουρκία τώρα θα περιπολεί στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε συντονισμό με την Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα κάνει, έστω και εν μέσω διαφωνιών, κοινές περιπολίες με αμερικανικές δυνάμεις στο Μούνμπιτς.

Με λίγα λόγια πρόκειται για έναν χορό σε τεντωμένο σχοινί και μάλιστα τη στιγμή που η Μόσχα κατηγορεί το Ισραήλ για ανεύθυνες ενέργειες που οδήγησαν στην κατάρριψη του ρωσικού αναγνωριστικού, το οποίο χάθηκε με δεκαπενταμελές πλήρωμα από πυρά των Σ200 της Συρίας.

Aνδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ