Η Γαλλία ζητά επιμόνως εξηγήσεις για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα των υποβρυχίων και της αμυντικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Η ΕΕ την στηρίζει πλήρως.Η οργή στη φωνή του Ζαν Υβ Λε Ντριάν στη συνέντευξη τύπου δεν θα μπορούσε να μην γίνει αισθητή. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 194ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, όπου το θέμα της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας, θα ρίξει βαριά τη σκιά του στις διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις ανώτατων αξιωματούχων στο περιθώριο των εργασιών της.

Η ΕΕ πιάστηκε «αδιάβαστη» και η Γαλλία έχασε ποσό 56 δις ευρώ από παραγγελία που είχε κάνει η Αυστραλία για την απόκτηση στόλου συμβατικών υποβρυχίων, την οποία ακύρωσε. Τα υποβρύχια θα προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως το Παρίσι.

«Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία»

Χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, που βρίσκονται στην Ν. Υόρκη εν όψει της σημερινής έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευση και υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας. «Κατά της διάρκεια της συζήτησης οι υπουργοί εξέφρασαν την ξεκάθαρη αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία στο θέμα του Ινδο-Ειρηνικού χώρου. Τονίστηκε το γεγονός ότι οι τρέχουσες προκλήσεις αναφορικά με τη σταθερότητας στην περιοχή απαιτούν περισσότερη συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα σε ομοϊδεάτες εταίρους, και ασφαλώς η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι ομοϊδεάτες εταίροι, όπως και η ΕΕ. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη συνεργασία, περισσότερος συντονισμό και λιγότερος κατακερματισμός. Αυτά είναι που χρειάζονται για να επιτύχουμε σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον στην περιοχή. Και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την στρατηγική μας στον Ινδο-Ειρηνικό χώρο».

Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι το πλήγμα αξιοπιστίας ανάμεσα σε στενούς εταίρους από την μια και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι τεράστιο και δεν μπορεί να διασκεδαστεί από την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανοίξει τα σύνορά της για ταξίδια πλήρως εμβολιασμένων Ευρωπαίων. «Είναι καλή εξέλιξη, αλλά γιατί ήρθε τόσο αργά;» αναρωτήθηκε με περίσσεια ειρωνεία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, υπενθυμίζοντας ότι το αίτημα έχει υποβληθεί από πολύ καιρό πριν.

Πολλά ερωτήματα

Επί αμερικανικού εδάφους ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν επανέλαβε, όπως το κάνει εδώ και ημέρες, ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν ανήκουν σε εταίρους. «Δεν θέλω να προκαταλάβω τις συζητήσεις που θα γίνουν ανάμεσα στον πρόεδρο Μακρόν και τον Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες» τόνισε, «Είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι συζητήσεις, αλλά δεν θέλω να κάνω εικασίες για το περιεχόμενο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για βάρβαρη, απρόσμενη και ανεξήγητη παραβίαση βιομηχανικής συμφωνίας, που χρονολογείται από 2016. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι η ρήξη σε σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εταίρους.

Η εμπιστοσύνη, η συμμαχία, οι εταιρικές σχέσεις χρειάζονται προβλεψιμότητα, χρειάζονται εξηγήσεις, χρειάζονται διάλογο και όχι να κρύβεται ο ένας από τον άλλο, κυρίες σε θέματα ουσιώδη, Όλα αυτά δεν έγιναν. Γι αυτό πρέπει να μιλήσουμε, για όλα αυτά. Γιατί δεν έγιναν, γιατί έγιναν κρυφά σε μια γωνιά, θα έλεγα, χωρίς να προειδοποιηθεί κανείς».

Απαντήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Η γαλλική οργή ξεχειλίζει. Και αλληλεγγύη της ΕΕ είναι δεδομένη.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Reuters/ afp/ dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ