Ζητούμενο για τον γερμανό υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας στη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του ήταν να διασφαλιστεί μια μόνιμη εκεχειρία στη βόρεια Συρία, δύο περίπου εβδομάδες μετά την τουρκική εισβολή.Στην σκιά της έντασης με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον υπ. Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύντομη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Χεικο Μάας στην Άγκυρα. Ο κ. Ερντογάν είχε αντιδράσει στην απόφαση της Γερμανίας να διακόψει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ενώ ο κ. Τσαβούσογλου με αφορμή την ανακοίνωση της επίσκεψης Μαας έγραψε στο twitter “σας περιμένουμε αλλά μην μας κουνάτε το δάχτυλο. Όσοι το πράττουν λαμβάνουν την δέουσα απάντηση.”

Ο γερμανός υπουργός ζήτησε μόνιμη εκεχειρία στη βόρεια Συρία, εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ αλλά και ταχύτερη υλοποίηση της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, σε σχέση με το νέο Σύνταγμα.

Ουσιαστικά οι δύο χώρες εμφανίζονται σύμφωνες μόνο στο τρίτο σκέλος και στο κομμάτι της συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών αν και η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν ζητά περισσότερο την οικονομική συμμετοχή και στήριξη του διεθνούς οργανιμού για να βρεθούν πόροι με στόχο την ανοικοδόμηση της ζώνης ασφαλείας για να μεταφερθούν εκεί το ταχύτερο όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες. Κάτι για το οποίο κατηγορείται η Τουρκία από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Human Rights Watch, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η Άγκυρα προωθεί τον επαναπατρισμό των σύρων προσφύγων. Στο θέμα της κατάπαυσης ο τούρκος υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε και πάλι ότι μετά τις 150 ώρες η Άγκυρα θα αποφασίσει τι θα κάνει ανάλογα με τις εξελίξεις.

Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στη Συρία

Οι αψιμαχίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες με τους Κούρδους και οι δηλώσεις του Κρεμλίνου που ξεκαθάρισε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η υποχώρηση δεν θα μπει μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κούρδων του YPG δείχνει πως δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση των Κούρδων με τις αποφάσεις του Σότσι.

Από την άλλη η Ουάσιγκτον που εξασφάλισε την μετάβαση των Κούρδων στα ενδότερα, στις περιοχές που ελέγχουν τις ενεργειακές πηγές της Συρίας, δηλώνει ότι θα διαφυλάξει τα κοιτάσματα πετρελαίου μαζί με τους Κούρδους. Επικοινωνεί δε με τον Μαζλούμ Κομπάνι κάτι που εξοργίζει την Άγκυρα που ζητά με διεθνές ερυθρό δελτίο σύλληψης που έχει εκδώσει, την παράδοση του στην Τουρκία.

Με λίγα λόγια η ευφορία που προκάλεσε η συμφωνία του Σότσι έχει ήδη αφήσει την θέση της στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στην Συρία.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ