Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν υποδέχεται το απόγευμα στη Μασσαλία την καγκελάριο Μέρκελ. Η ατζέντα πλούσια: προσφυγικό, ευρωπαϊκή άμυνα, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.Στο παλάτι Φάρο της Μασσαλίας θα υποδεχθεί ο γάλλος πρόεδρος στις 6μμ ώρα Ελλάδας την καγκελάριο Μέρκελ. «Πόλη κοσμοπολίτικη με ιστορία που σφραγίσθηκε από την μετανάστευση, η Μασσαλία αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο για τη σημερινή συνάντηση», ανακοίνωσε η προεδρία. Στην ατζέντα των συζητήσεων, είναι βέβαια το καυτό θέμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, μαζί με το Brexit και βεβαίως το μέλλον της Ένωσης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.

Παρ’ ότι, ύστερα από τη χθεσινή σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για το μεταναστευτικό το κύρος της καγκελαρίου Μέρκελ έχει πληγεί εκ νέου στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να πιστεύει ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν. Θέλει να ελπίζει ότι θα κατορθώσει να συσπειρώσει ένα «προοδευτικό τόξο» γύρω του, ενάντια στους αντιπάλους των προσφύγων και της μετανάστευσης

«Δεν μπορούμε να είμαστε και με τη Μέρκελ και με τον Όρμπαν»

Έτσι παρά τις δυσκολίες στο εσωτερικό της Γαλλίας και την σημαντική πτώση της δημοτικότητάς του αφού με σημερινή μέτρηση Οdoxa το 74% των Γάλλων δεν δείχνουν να εκτιμούν θετικά την πρόσφατη πολιτική του, ο Μακρόν συνεχίζει με επιμονή τα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Χθες στο Λουξεμβούργο ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην οποία συναντήθηκε συνολικά με επτά δυτικοευρωπαίους ηγέτες.

Τελευταία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν παρέλειψε να απευθύνει αιχμές προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δηλαδή, με προφανή αφορμή την υποψηφιότητα του Γερμανού Μανφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. «Δεν μπορούμε να είμαστε συγχρόνως και με την Μέρκελ και με τον Όρμπαν», δήλωσε ο Μακρόν, υπονοώντας την ανάγκη ενός πιθανού αποκλεισμού των εθνολαϊστών από το ΕΛΚ.

Ολυμπια Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ