Στις Βερσαλλίες και όχι στο μέγαρο των Ηλύσιων επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν να υποδεχθεί τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια επιλογή που δεν θεωρείται τυχαία.Τόπος αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους οι Βερσαλλίες, τοποθετούν τον Μακρόν στην παράδοση του γαλλικού μεγαλείου και υποδεικνύουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι «η Γαλλία παραμένει ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή».

Παράλληλα, σε αντίθεση με το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων όπου ασκείται η εξουσία και όπου γίνονται οι επίσημες επισκέψεις των ηγετών, οι Βερσαλλίες είναι χώρος ουδέτερος για πιο άνετες ανταλλαγές απόψεων με λιγότερη ένταση και για πιο ψύχραιμο διάλογο. Χώρος κατάλληλος για να ξεπεραστεί η «αμοιβαία δυσπιστία», όπως είχε ευχηθεί ο Πούτιν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν, την επομένη της νίκης του.

Μια δυσπιστία που πηγάζει από στο σύνολο των διαφορών σε πολλά θέματα, με προτεραιότητα την Ουκρανία, τη Συρία, αλλά και τις θεωρούμενες ρωσικές παρεμβάσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Το απόγευμα η κοινή συνέντευξη τύπου

«Θα έχω έναν απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχω διάλογο» δήλωσε από τη Σικελία ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπου βρισκόταν για τη συνάντηση των G7.

Μετά την κοινή συνέντευξη τύπου το απόγευμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εγκαινιάσει στο Μεγάρο Τριανόν έκθεση αφιερωμένη στον τσάρο Πέτρο τον Μέγα, που συνδιοργανώνεται με το μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ