Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη.

Σε μια εποχή που ο κόσμος τριγύρω μας ζει συνεχόμενες κοινωνικές και κλιματολογικές αναστατώσεις (καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταστροφή του Περιβάλλοντος), η σημαντική πρωτοβουλία των Ορθοδόξων Προκαθημένων Πατριαρχών  για τακτικές συναντήσεις και κοινή δράση αποκτά για την εποχή μας ιδιαίτερη σημασία τόσο για την καλέτερη αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, όσο και για ένα ηθικό κίνητρο προς τον ευρύτερο χώρο της κοινωνίας σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ότι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε των αδιεξόδων που βρίσκεται ο κόσμος μας σήμερα χρειάζεται οπωσδήποτε η συνεργασία όλων μας κι η κοινή δράση.

Με αφορμή λοιπόν την ενδιαφέρουσα συνάντηση ορθοδόξων νέων μελών των παραπάνω Εκκλησιών στους κατασκηνωτικούς χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στον άγιο Νικόλαο Στέγης στην Κακοπετριά  οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι συμμετείχαν σε κοινό Μέγα Αρχιερατικό Συλλείτουργον με τη παρουσία των νέων και πλήθος πιστών από τον τοπικό πληθυσμόν στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, που κτίσθηκε μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή επί Μητροπολίτου Χρυσάνθου Σαρηγιάννη και εφημερίου του πατρός Αλεξάνδρου με ευγενείς εισφορές των κατοίκων της Κοινότητας για να δοθεί το μήνυμα στο τραυματισμένο σώμα της Κύπρου ότι αυτός το τόπος θα παραμείνει ελληνορθόδοξος. Απουσίαζε για λόγους πέραν της θελήσεως του ο Πατριάρχης Ιγνάτιος λόγω της εμπερίστατης κατάστασης στη Συρία, έστειλε όμως ως εκπρόσωπον του ένα αξιόλογον νέον κληρικόν Δρ. της θεολογίας, καθηγητήν πανεπιστημίου, τον π. Αρσένιο, που τον εκπροσώπησαν επάξια με τους 25 νέους που ήρθαν από τη Συρία, την Ιορδανία και το Λίβανο. Στή σύναξη συμμετέχουν νέοι κι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από την Αίγυπτο, ως επίσης και νέοι από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και το Ισραήλ, και φυσικά νέοι απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Στις ομιλίες τους οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι υπογράμμισαν δύο θέματα, πρώτον τις ευθύνες μας για τη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ειρηνική συμβίωση των Λαών, και δεύτερον, τις ηθικές μας ευθύνες για τη προστασία του Περιβάλλοντος (η πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με πρόταση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου να είναι αφιερωμέμη στο σεβασμό μας στη Δημιουργία του Θεού).

Προσευχήθηκαν για τη κατάπαυση του πυρός στη Συρία και κάλεσαν όλους τους αντιμαχόμενους και τη Διεθνή Κοινότητα να εργασθούν για την οργάνωση δημοκρατικών εκλογών και την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κάλεσαν τις Κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικές οργανώσεις να συνεργασθούν με καλή θέληση για τη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη κοινή δράση τους για την αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργούνται από τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Τονίσθηκε ότι η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταλήξει σε συμφωνία για κοινή δράση στη περιοχή της Μέσης Ανατολής κι ιδιαίτερα στη Συρία έχει ως αποτέλεσμα τον εμφύλιο πόλεμο που καθημερινά χειροτερεύει με θύματα πολλούς άοπλους και μικρά παιδιά  και γυναίκες και ηλικιωμένους.

Επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης δεν έχουν να κάνουν με την ειρηνική συμβίωση της πλειοψηφίας Μουσουλμανικών πληθυσμών και χριστιανικών μειονοτήτων, αλλά με τη καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη προβληματική λειτουργία Δημοκρατικών θεσμών. Ο καλοπροαίρετος διάλογος είναι η οδός για να προχωρήσουμε στην προστασία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πληθυσμών που ζούν στην περιοχή. Τέλος προσευχήθησαν και ευχήθησαν δικαίωση και στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου να τερματισθεί η παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου ως αποτέλεσμα της Τουρκικής βάρβαρης εισβολής του 1974.

Στο Μέγα Αρχιερατικό Συλλείτουργο συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, Άκκρας Γεώργιος, Βόστρων Τιμόθεος κι ο Θεοφίλεστατος Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, ως επίσης και κληρικοί από τις υπόλοιπες Τοπικές Εκκλησίες. Παρόντες ήσαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Παλαιστίνης και μέλη των Αποδήμων από την Αίγυπτο, την Νότιο Αφρική και Ζιμπάμπουε.

Στη συνέχεια οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι μετέβησαν στο χώρον των κατασκηνώσεων όπου συνάντησαν τους νέους μας, συνομίλησαν μαζί τους και παρακολούθησαν έκτακτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με περιεχόμενο την ειρηνική συμφιλίωση των Λαών, τη προστασία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό μας στο Περιβάλλον. Οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι τόνισαν τη σημασία της προετοιμασίας κατηρτισμένων στελεχών για να καθοδηγούν την τοπική κοινωνία να εργάζεται για το κοινόν καλόν.

Όλοι μας συγκινηθήκαμε με την αγωνία των νέων μας από τη Συρία. Όσο κι αν προσπαθούσαν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις έβλεπες στα μάτια τους την αγωνία για τους δικούς τους, αν ακόμη είναι καλά, άν κάποιος δικός τους έχει τραυματισθεί, άν θα ακούσουν όπως συνέβη χθες ότι κάποιο μέλος της οικογένειας τους, ένας μικρότερος αδελφός, μια μεγαλύτερη αδελφή, ο πατέρας τους, η μητέρα τους, ο ξάδελφος τους, ο φίλος τους …….είναι νεκρός. Η κατάσταση είναι δραματική και τραγική. Οι νέοι μας θα γυρίσουν πίσω στο τέλος της εβδομάδας, εκεί  είναι το σπίτι μας λένε, εκεί είναι οι οικογένειες μας, κάποιος απ’ αυτούς σε μερικές μέρες μπορεί να μη είναι ζωντανός, ο εμφύλιος είναι η μεγαλύτερη τραγωδία κι ο μεγαλύτερος πόνος που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Να προσευχώμαστε όλοι μας σύντομα να τερματισθεί και να επικρατήσει στη Συρία η ειρήνη και η ασφάλεια. Αυτό ήταν και το μήνυμα των Μακαριωτάτων Προκαθημένων μας.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, όσο κι ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος κι ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν και δημόσια την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου και τη Πολιτεία της Κύπρου για τη ηθική και υλική στήριξη τους προς τα τρία Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη σημασία της παραχωρήσεως υποτροφιών από πολλούς ανώνυμους και επώνυμους για τα άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής. Το αγαθόν της παιδείας και ίσων ευκαιριών μορφώσεως είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προβλημάτων που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην υπέρβαση του ευρύτερου προβλήματος της φτώχειας. Οι συμμετέχοντες νέοι θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία, Μοναστήρια, τη Πράσινη γραμμή και θα ενημερωθούν και για τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος έτσι ώστε να γίνουν και πρεσβευτές του δικού μας προβλήματος στις χώρες που ζούν στην τοπική κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ