Στο κλιμάκιο συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Δημήτρης Κούρος.

Σε τέσσερις άξονες κοινής πολιτικής συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η Υπουργός Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ΜΜΕ του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας, Dr. Angelica Schwall-Düren, ήτοι την προώθηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου, την επαγγελματική κατάρτιση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον τουρισμό. Στο κλιμάκιο συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Δημήτρης Κούρος. Ο Δημήτρης Κούρος είναι Δικηγόρος Ντίσελντορφ και Αθηνών. Γενικός Γραμματέας του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Ιδιοκτηρών Ακινήτων Απόδημο Ελληνισμού (PUGA, Property Union of Greek Abroads).

Ο Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την εξαγωγική δυναμική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στη χώρα, όταν στο παρελθόν βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις. Αναφορικά με την επαγγελματική κατάρτιση τόνισε ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα και για τον ιδιωτικό, αλλά και για τον δημόσιο τομέα, στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης. Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά όχι μόνο της οικονομίας της χώρας, αλλά και της κοινωνίας, εφόσον αποτελούν κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις. Το μείζον ζήτημα, όπως ανέφερε είναι η παροχή ρευστότητας, και για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζει τη σύσταση Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η στόχευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με το τουριστικό προϊόν, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι ο στοχευμένος θεματικός τουρισμός.

Η Γερμανίδα Υπουργός

Η Dr. Angelica Schwall-Düren εξήρε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την «εξαιρετική» της πορεία στις εξαγωγές, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη συνεργασίες στον τομέα των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων , ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει στην εξεύρεση νέων εταίρων.

Σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Γερμανίδα Υπουργός δήλωσε ότι το Ταμείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορεί  να το στηρίξει με κεφάλαια η κρατική τράπεζα της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι εφικτή η χρηματοδότηση μέσω της τράπεζας KFW, με 100 εκατομμύρια εύρω.

Στο τομέα του τουρισμού η Dr. Schwall-Düren, έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου κάθε δυνατή βοήθεια και στη σύναψη συμφωνιών με τουριστικούς οργανισμούς  για προσέλκυση τουρισμού στην  Πελοπόννησο, αλλά και για την κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση η κα Υπουργός τόνισε την πλούσια εμπειρία του κρατιδίου, μετά το κλείσιμο των ορυχείων και των χαλυβουργείων, όπου υπήρξε η ανάγκη αναδιάρθρωσης της οικονομίας και η εκπαίδευση στα νέα δεδομένα. Για τα θέματα που αφορούν την κατάρτιση μάλιστα η Dr. Schwall-Düren ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να τα αναλάβει η ίδια προσωπικά.
Κοινή πεποίθηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της Υπουργού του Κρατιδίου είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεργία, και ιδίως των νέων, γιατί αποτελεί τον προπομπό έκφρασης ακραίων απόψεων όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε Ευρωπαϊκό. «Η ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιτακτική, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το διχασμό τόσων χρόνων και να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ακραίων φαινομένων» δήλωσαν από κοινού ο κ. Τατούλης και η κα Schwall-Düren.

«Η επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Πρωθυπουργό του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κα Hannelore Kraft αποτέλεσε το έναυσμα αυτής της συνεργασίας, σκοπός της οποίας είναι οι κοινές δράσεις αμοιβαία ωφέλειας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις επιχειρήσεις της» δήλωσε η Υπουργός και τόνισε ότι είναι επίσης σημαντική η ανταλλαγή τεχνογνωσία σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Τατούλης, από την πλευρά του δήλωσε «είμαστε στην ίδια πλευρά. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η νομισματική ένωση, δεν είναι μόνο το ευρώ. Είναι κάτι περισσότερο και ιστορικά, και πολιτισμικά και κοινωνιολογικά. Χαίρομαι για την ευαισθησία των Γερμανών όχι μόνο για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά κυρίως για τα κοινωνικά. Η χώρα μας, από δικές μας αστοχίες, εξαναγκάστηκε σε τεράστιες κοινωνικές αλλοιώσεις και σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις. Όταν στη Γερμανία για να απολυθούν 1000 άτομα χρειάστηκαν 10 χρόνια, στην Ελλάδα αυτό έγινε σε ένα βράδυ».
«Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, γιατί οι Πελοποννήσιοι πολίτες και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι περήφανοι και ξέρουν να βρίσκουν το δρόμο τους».

Ο κ. Τατούλης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημαντική παρενέργεια της κρίσης στην Ελλάδα, την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας της, «η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τις Περιφέρειες, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να βγουν με καθαρές θέσεις στη διεθνή κοινότητα και να αναπτύξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους».

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη μεταφορά της δραστηριότητας της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, από τη Βόρεια Ελλάδα και στη Νότια, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, αλλά και για το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή ωριμάζει και καθίσταται συνεχώς πιο αποδοτική. Πρότεινε επίσης να πραγματοποιηθεί η 5η Σύνοδός της, το 2014, στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στον Γερμανό πολιτικό κ. Γιόζεφ Βόζεν, τον εμπνευστή αυτής της προσέγγισης και φίλο της Πελοποννήσου και της Ελλάδας, και χαρακτήρισε μεγάλη έλλειψη την απουσία του, αλλά και μεγάλη χαρά τη συνέχιση των πρωτοβουλιών του από το γιό του.

Γερμανίδα υπουργός στο μνημείο πεσόντων στην Μεγαλόπολη: «Αισθάνομαι βαθύτατη ντροπή για τα εγκλήματα των συμπατριωτών μου, η διμερής συνεργασία μας όμως με την Πελοπόννησο στέλνει μηνύματα ανθρώπινων σχέσεων με απτό αποτέλεσμα».
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠ. Τατούλης: «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένωση νομίσματος. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ευρώπη να πέσει ξανά στα χέρια ακραίων OLYMPUS DIGITAL CAMERAπολιτικών δυνάμεων».

Μετά τις συναντήσεις της  στην Αθήνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισκέπτεται επίσημα αυτή τη στιγμή η Υπουργός Ευρωπαϊκών και Ομοσπονδιακών Υποθέσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας,  κα Angelica Schwall-Düren, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη.
Πριν από λίγη ώρα η κ. υπουργός, συνοδεία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου,  του δημάρχου Μεγαλόπολης,  στελεχών του γερμανικού κρατιδίου και της πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα επισκέφθηκε την Μεγαλόπολη, όπου απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο των 212 εκτελεσθέντων από τα κατοχικά στρατεύματα Πελοποννησίων, σημειώνοντας εμφατικά: «Αισθάνομαι βαθύτατη ντροπή και εκφράζω τη συγνώμη των συμπολιτών μου για τα εγκλήματα που διέπραξαν στον μαρτυρικό αυτό τόπο, την Μεγαλόπολη», ενώ έστειλε παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας και συναδέλφωσης, λέγοντας «γνωρίζω ότι τα εγκλήματα αυτά είναι μη αναστρέψιμα, ούτε μπορούν να ξεχασθούν και να επουλωθούν οι πληγές. Πιστεύω, ωστόσο, η διμερής συνεργασία μας να αναδείξει την ανθρωπιά και τις ανθρώπινες σχέσεις». «Δεν είναι καθόλου αυτονόητα καλές οι ελληνογερμανικές σχέσεις, ωστόσο είναι επιτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι καθόμαστε εδώ όλοι μαζί στην Πελοπόννησο και συζητάμε για προοπτικές συνεργασίας στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».
Ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στην κα Schwall-Düren εξήρε τη θαρραλέα στάση της Γερμανίδας πολιτικού, κορυφαίου στελέχους του κόμματος των Σοσιαλιστών, η οποία το 2010 τάχθηκε δυναμικά και ανεπιφύλακτα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας, και σημείωσε ότι «αυτή η συνεργασία, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και σήμερα δίνει τους πρώτους καρπούς της δεν μένει μόνο στο επίπεδο προσέγγισης Ρηνανίας – Βεστφαλίας και Πελοποννήσου, αλλά στέλνει ευρύτερα μηνύματα στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη των λαών. Σήμερα η κ. υπουργός με την απόφασή της να βρεθεί στο δήμο Μεγαλόπολης στέλνει κι εκείνη ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω της Ευρώπη των άκρων, μαζί να βρούμε τον δρόμο της συνεργασίας και της νηφαλιότητας και να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξαναπέσει η Ευρώπη του 21ου αιώνα στα χέρια των ακραίων πολιτικών δυνάμεων. Χωρίς να ξεχνούμε, να τα αφήσουμε πίσω μας.  Προτεραιότητα είναι να εμβαθύνουμε την Ευρώπη, η οποία σήμερα μοιάζει να κινείται στο επίπεδο μιας απλής ένωσης νομίσματος, αντίθετα στη διαχρονική της παρουσία,  ως η ήπειρος των εξελίξεων, της πολιτικής δημιουργίας, των σύγχρονων αντιλήψεων, του πολιτισμού και των ιδεολογικών διεργασιών».
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μπούρας από την πλευρά του καλωσόρισε την Γερμανίδα Υπουργό «σε ένα μικρό, αλλά ιστορικό Δήμο και σε μια δύσκολη μάλιστα περίοδο για τη χώρα», όπως δήλωσε, ενώ καλωσόρισμα απηύθυνε και ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης.
Αυτήν την στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση στην έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και φορέων, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιμέρους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στην Ρηνανία- Βεστφαλία και την Πελοπόννησο με έμφαση την τόνωση των εξαγωγών των πελοποννησιακών προϊόντων, την αύξηση της τουριστικής κίνησης και τις  επενδύσεις στην ενέργεια. Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Ναύπλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ