ΑΘΗΝΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Γερμανών δημοσιογράφων οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Βουλή στο πλαίσιο του προγράμματος “Mendiendialog” του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Οι εκπρόσωποι των γερμανικών ΜΜΕ επισκέπτονται τη χώρα μας σε ανταπόδοση πρόσφατης επίσκεψης Ελλήνων δημοσιογράφων στο Βερολίνο, με στόχο την ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στη βάση της Κοινής Δήλωσης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ στις 5 Μαρτίου 2010, η οποία εξειδικεύτηκε με υπογραφή σχετικής συμφωνίας στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου 2010 από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Born.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται σε μια πορεία κοινών αξιών, στόχων και δεσμεύσεων, αμοιβαίας προσπάθειας, σεβασμού και αλληλεγγύης. Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση μηχανισμών έγκαιρης αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων, αλλά και ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. «Ως πολίτης της Ευρώπης, αλλά και ως Έλληνας, θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίζει και να ενεργεί γρηγορότερα», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε διεξοδικά στις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης τονίζοντας ότι «πολλές από αυτές είναι επώδυνες για τον ελληνικό λαό». «Ταυτόχρονα, όμως», είπε, «προωθούνται με αποφασιστικότητα διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει η χώρα από τις σημερινές δυσκολίες και να βαδίσει σ’ ένα δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας». Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα των αλλαγών και δείχνει την απαιτούμενη κατανόηση και ωριμότητα», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι Έλληνες είναι από τους λαούς με τις περισσότερες ώρες εργασίας το χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και τη διερεύνηση των ευθυνών για την τροποποίησή τους, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρόσφατη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης στατιστικής αρχής χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σημαντικό βήμα πλήρους ανεξαρτησίας και διαφάνειας, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού της από κάθε κυβέρνηση στο μέλλον». Παράλληλα, ανέφερε ότι αποτελεί απόφαση του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία συνηγορούν και κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπάρξει πλήρης διερεύνηση, διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών.

Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο των ΜΜΕ στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι στο πλαίσιο της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης θα πρέπει να επιδεικνύεται σοβαρότητα και σεβασμός στην αξιοπρέπεια των λαών, καθώς και ευαισθησία στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ανακριβή και αναληθή δημοσιεύματα στους τομείς των κοινωνικών σχέσεων, της οικονομίας και του εμπορίου. «Χαίρομαι γιατί οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας αλλά και στους λαούς μας είναι πολύ καλές, όπως πρέπει να είναι», σημείωσε. «Οι 380.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες και οι 50.000 γερμανικής καταγωγής πολίτες που διαβιούν αντιστοίχως στις δύο χώρες, αποτελούν ισχυρές γέφυρες φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

Πηγή και φωτό: www.hellenicparliament.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ