Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Αλ. Τσίπρας, όπου θα συναντήσει την διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, στον απόηχο των θετικών δηλώσεων της ίδιας και του Π. Τόμσεν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα.Μετά από τη διήμερη παραμονή του στο Σικάγο, στη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, εκφώνησε ομιλία στο Συμβούλιο Παγκόσμιων Εξελίξεων του Σικάγο και συναντήθηκε με έναν γερουσιαστή, βουλευτές, τον δήμαρχο της πόλης και τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλινόι, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, δεύτερο και σημαντικότερο σταθμό της πενθήμερης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη του συνάντηση στην αμερικανική πρωτεύουσα θα είναι με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στον απόηχο της θετικής αίσθησης που δημιούργησαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του διευθυντή Ευρώπης Πόουλ Τόμσεν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά επιτακτικά να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διαβεβαιώσει την Κρ. Λαγκάρντ για τη βούληση να ολοκληρωθεί αυτή πριν το τέλος του έτους, ώστε, μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, να τεθεί το συντομότερο προς συζήτηση, με την προτροπή και του ΔΝΤ, το θέμα του χρέους.

Είναι κάτι που συμφώνησαν η Κρ. Λαγκάρντ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη δική τους συνάντηση το Σάββατο, όπου ο Ελληνας υπ. Οικονομικών διεμήνυσε την πρόθεση της Αθήνας να "κάνει τα πάντα" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο, αν και κάποιες ευρωπαϊκές χωρες παραπέμπουν στον Ιούνιο. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να αποσαφηνίσει το ΔΝΤ το αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη -ο οποίος έμεινε στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη συνάντηση με την κα Λαγκάρντ – συζήτησαν την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης και με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για Διεθνείς Σχέσεις Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος φέρεται να τάχθηκε υπέρ της πίεσης που ακεί το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.

Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ