Σε 55 δις ευρώ το χρόνο ανέρχονται οι ζημιές γερμανικών επιχειρήσεων και θεσμών από επιθέσεις χάκερ. Το συνέδριο “Command Control“ έχει ως στόχο να ενημερώσει για τους τρόπους πρόληψης και αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων.Στο Μόναχο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο ένα νέο συνέδριο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων με την επωνυμία “Command Control”. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες τους. Ο Καταρίνα Κόιπ από τον εκθεσιακό χώρο του Μονάχου, όπου λαμβάνει χώρα το συνέδριο, αναφέρει ότι «με τις επιλογές και τη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο, πολλοί εργαζόμενοι ανοίγουν, χωρίς να το θέλουν, το δρόμο σε επιτυχείς κυβερνοεπιθέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για κάθε νέα απειλή στο διαδίκτυο».

Τα στοιχεία γύρω από τις επιθέσεις μέσω διαδικτύου προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων και θεσμών στη Γερμανία υπήρξαν το 2016 θύματα κυβερνοεπιθέσεων από εγκληματίες δείχνει έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Πληροφορικών Συστημάτων. Περίπου το 50% των επιθέσεων ήταν επιτυχείς με τους επιτιθέμενους να αποκτούν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα. Μια στις δύο κυβερνωεπιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην παραγωγή ή λειτουργικά προβλήματα σε επιχειρήσεις και θεσμούς.

Ο χρήστης είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας

Ο ομοσπονδιακός σύνδεσμος του κλάδου Bitkom υπολογίζει τις ζημιές των κυβερνοεπιθέσεων στη γερμανική οικονομία σε 55 δις ευρώ το χρόνο. Στους υπολογισμούς περιλαμβάνονται οι απώλειες τζίρου από απομιμήσεις αλλά και απώλειες που σχετίζονται με τις διακοπές ή δυσλειτουργίες στην παραγωγή. Όσο προχωρά η ψηφιοποίηση, όλο και περισσότερα μηχανήματα είναι δικτυωμένα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος επιθέσεων χάκερ καθώς και εγκατάστασης κακόβουλων λογισμικών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Rohde & Schwarz Cybersecurity Χέλκο Κέγκελ, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια ειδικεύεται σε ζητήματα ασφαλείας δικτύων θεωρεί ότι ο «πλέον αστάθμητος παράγοντας είναι και παραμένει ο χρήστης. Κάποιοι εργαζόμενοι αναρτούν μαζικά προσωπικά τους δεδομένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ άλλοι ανταλλάσουν σημαντικά δεδομένα με συναδέλφους και συνεργαζόμενες εταιρίες στο διαδίκτυο. Κατά συνέπεια, η ασφάλεια στο δικτυωμένο κόσμο που ζούμε εξαρτάται από κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά στον οποίο και απευθυνόμαστε πρώτα από όλα».

Η ενημέρωση του χρήστη βρίσκεται στο επίκεντρο του συνεδρίου στο Μόναχο. Παράλληλα οι διοργανωτές δίνουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ειδικούς, όπως ο Ευγένιος Κασπέρσκι επικεφαλής της Kaspersky Lab που ειδικεύεται στην καταπολέμηση ιών, την ευρωβουλευτή Ανγκέλικα Νίμπλερ, ειδική σε ζητήματα κυβερνοεπιθέσεων και την Ναταλία Οροπέσα, αρμόδια για ζητήματα κυβερνοεπιθέσεων στη Siemens. Παράλληλα στελέχη επιχειρήσεων και θεσμών θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ομάδες εργασίας για την πρόληψη και αποτροπή επιθέσεων από τον κυβερνοχώρο.

Άνγια Στάινμπουχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ