Ως έμμεση κριτική στη Γερμανία, την καγκελάριο Μέρκελ και το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας βλέπουν πολλοί αναλυτές τη συνέντευξη του Εμμανουέλ Μακρόν στο βρετανικό περιοδικό Εconomist.Επίθεση στο ευρωπαϊκό δόγμα του 3% για το έλλειμμα των χωρών της ευρωζώνης επιχείρησε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη του στο βρετανικό περιοδικό Economist. Ήλθε άραγε η ώρα να ξεπεραστεί το οριακό αυτό ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας;

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει ο Εμανουέλ Μακρόν: «Έχουμε ανάγκη να ανοιχτούμε περισσότερο με περισσότερες επενδύσεις» τονίζει. «Οι Κινέζοι επενδύουν μαζικά, η Αμερική αυξάνει το έλλειμμά της για στρατηγικούς σκοπούς, δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι η μόνη που δεν το κάνει».

Καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μακρόν

Για τον Γάλλο πρόεδρο οι συζητήσεις γύρω από το 3% των εθνικών προϋπολογισμών, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ανήκουν πλέον σε άλλο αιώνα και μαζί τους η τυφλή υποταγή στη λεγόμενη «οικονομική ορθοδοξία». Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια επίθεση κατά της Μέρκελ και της πολιτικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας.Το «δόγμα» αυτός είχε νόημα όταν πληθωρισμός και επιτόκια ήταν υψηλά. Σήμερα όμως το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε, πληθωρισμός και επιτόκια κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και ο Μακρόν ζητάει να αποδεσμευθεί η Ευρώπη για να κάνει επενδύσεις και να επιταχύνει την οικολογική και ψηφιακή μετάβαση.

Οι δηλώσεις Μακρόν δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες, διότι γίνονται σε μια εποχή όπου στις Βρυξέλλες λαμβάνει χώρα η επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στο δε Βερολίνο διεξάγονται έντονες συζητήσεις για μια πιθανή χαλάρωση των εθνικών δημοσιονομικών κανόνων.

Τυχαία δεν θεωρείται και η δήλωση του Μακρόν για «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ» με δεδομένο ότι η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού προβλέπεται για τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ