Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Στουτγάρδη
ανοίγει τα χαρτιά του και τονίζει:
Φέρτε στην αγκαλιά σας τους νέους.

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου, Στουτγάρδη.

Στις δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μη δίνεται πίστωση χρόνο για να αποδείξουν ότι λειτουργούν καλά. Και αυτό διότι το υπαλληλικό τους προσωπικό δεν είναι τεχνικοί κάποιου αθλητικού συλλόγου αλλά λειτουργοί μιας κοινωνίας και ενός κράτους, που συνυπάρχει μέσα σε ‘έμα παγκόσμιο σύστημα που έχει να κάνει με αρμοδιότητες για τις οποίες ορκίζεται και από τις οποίες εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας στην οποία ανήκουν.

Κάποια γεγονότα όμως μας οδηγούν στην σκέψη ότι και εκεί θα πρέπει να δίνεται μια πίστωση χρόνου και αν δεν ανταποκρίνεται ο υπάλληλος να πηγαίνει σε πόστο και υπηρεσία που του ταιριάζει και όχι σ’ αυτό που θέλει ο ίδιος. Άλλη δουλειά του ναύτη και άλλη του καντηλανάφτη!

Στις διπλωματικές μας υπηρεσίες υπηρετεί ένα πλήθος από αξιόλογων στελεχών με άρτια μόρφωση και επιτυχίες στον τομέα τους, γεγονός που μας κάνει υπερήφανους αλλά και αισιόδοξος από το μέτρο σύγκρισης τουλάχιστον που γνωρίζουμε στη Γερμανία και στους τομείς επικοινωνίας που έχουμε.

Στη Στουτγάρδη, έδρα του Γενικού Προξενείου της Βάδης Βυρτεμβέργης των 10.500.000 κατοίκων εκ των οποίων οι 86.000 είναι Έλληνες επί 302.000 όλης της Γερμανίας υπηρέ- τησαν κατά καιρούς αρκετοί διπλωμάτες από του οποίους ο Ελληνισμός, περίμενε, κάποιες τουλάχιστον φορές, περισσότερη υπευθυνότητα παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους ήσαν άψογοι. Στην κατηγορία των δραστήριων και αποφασιστικών Γενικών Προξένων μπορούμε σήμερα να κατατάξουμε τον έμπειρο και δυναμικό Γ.Π. της Στουτγάρδης κ. Δημήτριο Ξεννιτέλλη που έγινε το έργο του αντιληπτό πολύ γρήγορα στον Ελληνισμό, και όχι μόνο της περιοχής. Ο επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας στη Στουτγάρδη Δημήτριος Ξενιτέλλης του Παναγιώτη και της Αρτέμιδας γεννήθηκε στο χωριό Ακράση Λέσβου στις 22.11.1955 και αφού τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Μυτιλήνη. Λόγω απορίας αλλά και της υψηλής του Βαθμολογίας συνέχισε τις σπουδές του στο οικοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως ‘που ήταν απαραίτητος ο βαθμός άνω του 18,50.

Στη συνέχεια εισήχθη και τελείωσε τη Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να υπηρετήσει, μόλις τελείωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές, τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως πολυβολητής στη Λέρο και στη Μυτιλήνη. Μια γνωριμία με Ελβετίδα τον έφερε στη Ζυρίχη αλλά ο ανήσυχος Δ.Ξ. θέλησε να συνεχίζει τις σπουδές του εκεί όπου όμως υπήρχε το εμπόδιο να αποδείξει τις οικονομικές του δυνάμεις, απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής στο Πανεπιστήμιο. Το ότι προερχόταν, όμως, από ένα οικοτροφείο σπουδών Ιεράς Μητροπόλεως ήταν αρκετό να μην ζητηθούν άλλες λεπτομέρειες και ο τότε νεαρός δικηγόρος βρέθηκε φοιτητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Άλλες του, όμως, ανησυχίες τον οδήγησαν στον διαγωνισμό για τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ όπου διαγωνίστηκε μεταξύ 1200 υποψηφίων καταταγείς τελικά όγδοος στους είκοσι που προσλήφθηκαν. Υπηρέτησε στην Κρυπτογραφική υπηρεσία, στη Διεύθυνση του ΝΑΤΟ, στην Πρεσβεία της Σεούλ στη Νότια Κορέα, Γενικός Πρόξενος στο Göteburg της Σουηδίας, στην Πρεσβεία της Πράγας στην Τσεχία, το Νις της Σερβίας ως Γ.Π., επιστροφή στην Κεντρική υπηρεσία, Διεύθυνση βαλκανικών χωρών και από τις 12 Μαρτίου του 2007 είναι Γενικός Πρόξενος στη Στουτγάρδη.

Στη μεγάλη του προσφορά αναφερθήκαμε κατά το διάστημα της θητείας του μέχρι τώρα στη Στουτγάρδη κυρίως δε στη λύση του μεγάλου προβλήματος της έκδοσης διαβατηρίων από όπου ενώ εκδιδόταν ημερησίως 70 διαβατήρια, τριπλασιάστηκε η έκδοση με 220 την ημέρα! Εκείνο όμως που προξένησε τον θαυμασμό και την αναγνώριση στο πρόσωπό του από τον οργανωμένο Ελληνισμό είναι ότι έφερε τις υπηρεσίες του Προξενείου πιο κοντά στο κοινό.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Γίαννη Δελόγλου, τόνισε ο Δημήτρης Ξενιτέλλης με έμφαση:

Πώς βλέπετε τον οργανωμένο Ελληνισμό;

Ο Ελληνισμός έχει μεν οργανωθεί, υπάρχουν πολλές κοινότητες στη Β.Β., λειτουργούν εθνικοτοπικοί, εκπολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι αλλά ως Ξενιτέλλης θα ήθελα, επιδιώκω, και ονειρεύομαι ο ρόλος των κοινοτήτων να ανέβει ποιοτικά, να πάρει στις αγκαλιές του και τους νέους, αλλά και οι νέοι για να προσέλθουν στις Κοινότητες πρέπει να τους παρασχεθούν κάποια κίνητρα, διότι δυστυχώς σε πολλές Κοινότητες προσέρχονται μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι καλή η ψυχαγωγία και η επικοινωνία που έχουν αν σκεφτεί κανείς τον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκαν οι κοινότητες στα δύσκολα χρόνια. Εκεί μέσα συζητούσαν τα προβλήματά τους από τον χώρο εργασίας, εκεί συζητούσαν και άλλα σημαντικά πράγματα. Τα χρόνια όμως περνούν και θα έπρεπε και οι κοινότητες να μπορέσουν με διάφορες δραστηριότητες να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. Θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και στον κοινωνικό τομέα.

Τί περίπου θα μπορούσαν να κάνουν;

Είχα συζητήσει με το Δήμαρχο Στουτγάρδης για το θέμα των συμπατριωτών μας της πρώτης γενιάς οι οποίοι σε γηροκομεία ή νοσοκομεία και του είχα πει πώς θα μπορούσαμε να του βοήσουμε παραπάνω, διότι πρόκειται για μια γενιά που δεν μιλάει τόσο καλά Γερμανικά. Και ναι μεν ο δήμαρχος επέδειξε ενδιαφέρον αλλά πέρασε και την ιδέα, πάρα πολύ σωστή, να δημιουργούνταν μια ομάδα συμπαράστασης από τις κοινότητες η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας. Είναι μια ιδέα που τη συζήτησα και με τους αιρετούς και με τις κοινότητες, υπάρχουν συμπατριώτες μας κοινωνικοί λειτουργεί οι οποίοι διαθέτουν κάποια εμπειρία. Εγώ σπρώχνω προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θα ήθελα να δω επιτέλους αυτό να υλοποιείται. Να παίρνει διάσταση, να δραστηριοποιηθούν κάποιοι συμπατριώτες μας. Τους νέους δεν μπορούμε να τους σπρώξουμε μέσα στις κοινότητες. Αλλά αν κάποιες δραστηριότητες των κοινοτήτων ήταν αρκετά ελκυστικές τότε θα προσερχόντουσαν και περισσότεροι νέοι.

Τους Έλληνες καλλιτέχνες της περιοχής πώς του αξιολογείτε;

Από κάποιους που γνώρισα και προσωπικά και που έχω ακούσει και από παράγοντες της Γερμανικής Κοινωνίας αισθάνομαι υπερήφανος. Εξάλλου δύο που είχαμε στην επέτειο της Εθνικής μας εορτής απέσπασαν τα πιο επαινετικά σχόλια από τους παριστάμενους Γερμανούς αξιωματούχους. Ασκούν τις ικανότητές τους εδώ με μεγάλη σε διάφορες εκδηλώσεις, τρέφω μεγάλη εκτίμηση και τους εύχομαι το καλύτερο.

Τί γνώμη έχετε για τα Ελληνικά αθλητικά σωματεία;

Πρέπει να ομολογήσω, πέραν της συμπάθειας που τρέφω, γιατί ναι μεν έχω σχέση με αθλητισμό, αλλά δεν είχα το χρόνο να τους γνωρίσω προσωπικά. Γνώρισα κάποιους εκπροσώπους τους και μάλιστα κατέβαλα κάποια προσπάθεια για να βοηθηθούν. Ότι δήποτε προάγει το πνεύμα και το σώμα είμαι υπέρ.

Μήπως θα έπρεπε να τιμήσει το Προξενείο σε μια ειδική εκδήλωση Έλληνες της Β.Β. που διακρίθηκαν κατά καιρούς, αλλά και τώρα, στον αθλητισμό;

Είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα που μπορούσαμε να υλοποιήσουμε.

Ενημερωτικά σας λέω ότι από την Β.Β. ο Γ. Γεωργιάδης του ΠΑΟΚ, ο Πέτρος Τεγγελίδης της ΣΚΟΝΤΑ Ξάνθης, ο Ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Τοπαλίδης, ο Άγγελος Κομβολίδης της ΑΕΚ, και τώρα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Χ. Χαλκίδης της Προσοτσάνης, ο Σάββας Εξουζίδης του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ που τώρα αγωνίζεται στην Ολλανδία, ο Γιάννης Αμανατίδης της Φραγκφούρτης, ο Φωταρέλης του Αιολικού, οι νεαροί άσοι της Εθνικής Παίδων Βλάσης Κοταϊδης και Νίκος Κομβολίδης, ο Κυριάκος Τοπουζίδης του Freiburg, ο Πασχάλης Χαρτάκης του Χάϊφινγκεν, αλλά και αρκετοί διαιτητές όπως ο Βασίλης Αναστασιάδης και ο Γιώργος Λυκέσας που σφυρίζουν στην Α’ Εθνική Ελλάδος και άλλοι εδώ όπως ο Αθανάσιος Βλάσης, ο Γιώργος Σαμψωνίδης, ο Κ. Αμοιρίδης, ο Σ. Φιλιαπίδης, ο Γ. Τσακίρης, ο Αρ. Κοκτσίδης, ο Χ. Πάνος, ο Γ. Αχθοφορίδης, παράγοντες όπως ο Σ. Ιορδανόπουλος, ο Αμ. Ταγκαλίδης, ο Ν. Πετροκτίστης, ο Φ. Τζίφρες, Ν. και Δ. Κοκκοτίδης, Αθ. Λαζαρίδης, Γ. Σιδηρόπουλος, Λ. Αλεξανδρίδης, Ευγ. Τσακίρης κ. α.

Θα μπορούσε να γίνει Ελληνικό νεκροταφείο στη Στουγάρδη;

Πολύ ενδιαφέρον. Να το βάλουμε σαν θέμα σε μια συνάντηση, να μάθουμε όλες τις παραμέτρους και να το κοιτάξουμε. Θα το συζητήσω με τους εκπροσώπους της εκκλησίας, να μάθω τί ενέργειες έκαναν σε άλλες περιοχές και με τους τοπικούς φορείς, για να δούμε τη διαδικασία που απαιτείται. Από την ερώτησή σας φαντάζομαι ότι ο Ελληνισμός θα ήθελε κάτι τέτοιο.

Πώς βλέπετε τον Ελληνικό τύπο της περιοχής;

Πάρα πολύ καλό και σας έχω συγχαρεί και προσωπικά και εσάς για τις πολύ ωραίες ομιλίες σας, για τα άρθρα σας, για τον τρόπο που αγκαλιάζετε Εθνικά μας θέματα, για τον τρόπο που υποστηρίζετε δραστηριότητες προς όφελος της Ελλάδας και το ανέφερα κατά την επίσκεψη του κ. Θ. Κασσίμη είχα πει τα καλύτερα λόγια. Σας εύχομαι να έχετε το κουράγιο να συνεχίζετε με την ίδια ένταση και εμείς θα είμαστε κοντά σας.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες της Βάδης Βυρτεμβέργης;

Το Ελληνικό Προξενείο είναι εδώ για να τους συμπαρίστατο σε κάθε πρόβλημά τους. Το μεγάλο πρόβλημα των διαβατηρίων και των συρροών το έχουμε επιλύσει αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετοί Έλληνες που δεν έβγαλαν διαβατήριο. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το βγάλουν και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή. Οποιοδήποτε θέμα είτε ληξιαρχικό είτε θέμα μετοικεσίας είτε θέμα επικύρωσης εγγράφων, για όλα αυτά είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Το Γ.Π. είναι για να υπηρετεί τους Έλληνες συμπατριώτες μας. Αυτό προσπαθήσαμε και αυτό θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ