Γράφει η Θωμαϊς Παριανού.

Στις 13 Μαρτίου 2011 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία από την Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, αφιερωμένη στην «Μουσική Ελλάδα της Διασποράς», στην Αίθουσα ‘ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ’. Η συναυλία ήταν στο πνεύμα του κύκλου ‘ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ’, που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό ποικίλους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με την μουσική.

Παρουσιάσθηκαν τα έργα τεσσάρων συνθετών Ελληνικής καταγωγής, που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, ως εξής:

Συνθέτης ο Mηνάς Μπορμπουδάκης, έργο «Σ-Κασσιόπεια»

Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1974, πήρε πτυχίο πιάνου και αρμονίας το 1992 και στην συνέχεια διπλώματα πιάνου και σύνθεσης από την Ακαδημία Μονάχου και Αμβούργου αντίστοιχα. Ζει μόνιμα στο Μόναχο και δεν έχει σταματήσει στιγμή να ανεβάζει το επίπεδο της μουσικής του κατάρτισης και δραστηριότητας. Έχει συμπράξει ως σολίστ με έργα δικά του και άλλων συγχρόνων κυρίως συνθετών με πολυάριθμα σόλα μεταξύ άλλων την Φιλαρμονική Δωματίου της Βαυαρίας, την Συμφωνική της Νυρεμβέργης και την Καμεράτα Μπάλτικα, ενώ έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και το σύνολο Ensemble Modem. Toν Ιούλιο του 2007, κατόπιν παραγγελίας της Όπερας του Μονάχου, παρουσιάστηκε η πρώτη του όπερα «Αγάπη μόνο Αγάπη (Liebe nur Liebe».

Το έργο του «Σ – Κασσιόπεια» αναφέρεται στην έννοια του χώρου και του χρόνου, στις κοσμολογικές θεωρίες και στην μυθολογία, που αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη. Το έργο αυτό είναι γραμμένο το 2002, για μεταλλικά σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων και απέσπασε το βραβείο Μουσικής Δωματίου «Ροντιόν Στσεντρίν».

Συνθέτης ο Γιάννης Ψαθάς, έργο «Κονσέρτο Djinn

Ο Γιάννης Ψαθάς γεννήθηκε το 1966 στην Νέα Ζηλανδία, όπου σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Ουέλινγκτον. Από το 1994 διδάσκει στη Μουσική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Πολλά από τα έργα του είναι παραγγελίες και έχουν εκτελεστεί από μεγάλες ορχήστρες ή σύνολα και δεξιοτέχνες ερμηνευτές. Το 2004 πρωτότυπες συνθέσεις του ακούστηκαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το έργο του ‘Ζεϊμπέκικο’, περιλαμβάνεται σε πρόγραμμα που επιδιώκει να αποδοθούν 2.500 χρόνια Ελληνικής μουσικής μέσα από σύγχρονες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής. Τον Απρίλιο του 2010 τιμήθηκε ως ‘Διακεκριμένος Συνεργαζόμενος Συνθέτης στο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής του Ουιννίπεγκ και ως Composer – in – Residence της Φιλαρμονικής του Ώκλαντ.

Το έργο «Κονσέρτο Djinn», για σόλο μαρίμπα με άρπα, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων, γράφτηκε το 2009, κατόπιν παραγγελίας του Πορτογάλου ερμηνευτή κρουστών Πέντρο Καρνέιρο και της Ορχήστρας Βίκτωρ του Ουέλλινγκτον. Η πρώτη εκτέλεση έγινε τον Απρίλιο του 2010 στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, υπό την διεύθυνση του Μαρκ Ταντέι.

Συνθέτης ο Κωνσταντίνος Καραβασίλης, έργο «Μessage in a Bottle

O συνθέτης Κωνσταντίνος Καραβασίλης γεννήθηκε στο Τορόντο το 1979 αλλά μεγάλωσε στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Σε ηλικία 6 ετών άρχισε μαθήματα βιολιού και συνέχισε σπουδές στο Βασιλικό Ωδείο του Τορόντο, στην Μουσική Σχολή Μαρσέλ Α. Ντεζωτέλ του Πανεπιστημίου Μανιτόμπα στο Ουίννιπερκ και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου και παρακολουθεί διδακτορικό πρόγραμμα με διπλή κατεύθυνση σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Έργα του έχουν εκτελεστεί ανά την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ αλλά και στην Ιαπωνία. Στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης του Βόλου απέσπασε 3 χρυσά μετάλλια, ενώ το έργο του ‘Apantroposis’ για φλάουτο και μαγνητοταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Καναδού συνθέτη, στο Φεστιβάλ Φλάουτου ‘Σύριγξ’ του Καναδά. Έχει συμπράξει ως ‘Composer – in – Residence σε πολλά Φεστιβάλ σε Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το έργο «Μessage in a Bottle» για ορχήστρα εγχόρδων είναι παραγγελία της Ορχήστρας Καναδών Συνθετών, για την 25η επέτειο της και η πρώτη εκτέλεση έγινε τον Ιούνιο του 2008 στο Φεστιβάλ του Τορόντο «SoundaXis” υπό την Διεύθυνση του Γκάρυ Κουλίσα. Το έργο ανήκει σε μία μεγαλύτερη ομάδα συνθέσεων με τίτλο «Tales from the Earth and Skies”.

Συνθέτης ο Χρήστος Χατζής, έργο «Arabesque

O Χρήστος Χατζής, καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, γεννήθηκε στο Βόλο το 1953 και εγκαταστάθηκε στον Καναδά το 1982, αφού ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές στην Αμερική. Η μουσική του αντλεί έμπνευση κυρίως από τη θρησκευτική του πίστη, την χριστιανική και βυζαντινή κληρονομιά, τις παραδόσεις και θρησκείες διαφόρων πολιτισμών, την ηλεκτρονική μουσική, αλλά και τα σύγχρονα δημοφιλή ιδιώματα, όπως η τζαζ και η ποπ μουσική. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για τις συνθέσεις του αλλά και την προσφορά του, όπως στη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μουσικής παράδοσης των κατοίκων το Νοτίου Καναδά Ινουίτ, με το ραδιοφωνικό έργο «Footprints in New Snow”. Το 2008, το έργο του «Zeitgeist” εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

Το έργο «Arabesque», για βιολί, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων ήταν παραγγελία της Καναδής βιολίστριας Ανζέλ Ντυμπώ και του εννεαμελούς γυναικείου συνόλου της Λα Πιετά και είναι αφιερωμένο σε αυτές τις ερμηνεύτριες. Η πρώτη εκτέλεση έγινε στην Γιορτή της Μουσικής του Μαν Τραμπλάν στο Κεμπέκ στις 6 Σεπτεμβρίου 2009.και είναι από πολλές απόψεις αυτοβιογραφικό.

Εκτός από τους ανωτέρω συνθέτες, ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ο οποίος έχει την μουσική διεύθυνση της ‘Καμεράτας’, είναι και αυτός ένας Έλληνας της διασποράς. Είναι Γαλλικής υπηκοότητας, γεννημένος στον Βόλο και συνεργάζεται με την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Το 1978, ίδρυσε την πρώτη Ορχήστρα Νέων της Γαλλικής Κοινότητας στο Βέλγιο και το 1981, την πρώτη Ορχήστρα Νέων της Γαλλίας. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Παρίσι και πρωτοεμφανίστηκε ως μαέστρος το 1970, με την Εθνική Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο. Παρουσίασε σε παγκόσμιο πρώτη την «Ορέστεια» του Μιγιώ, με την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Επίσης έχει κάνει πολλές κορυφαίες μουσικές συνεργασίες με πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει επίσης συνοδεύσει Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Χάρις Αλεξίου, η Νένα Βενετσάνου, ο Γιάννης Πάριος κ.α.

Έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις από την Γαλλική Δημοκρατία και από το 2006 είναι μέλος της Λυρικής Ακαδημίας της Γαλλίας. Από το 1975 διδάσκει διεύθυνση ορχήστρας στο Παρίσι, είναι επίτιμος Πρόεδρος της Sinfonietta – Oρχήστρας Δωματίων του Δήμου Χανίων και μόνιμος αρχιμουσικός της Καμεράτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ