Στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου Καστοριάς με την Ελληνογερμανική Συνέλευση DGV διοργανώθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και με συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία σύσκεψη κυρίως για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και τεχνικών υπηρεσιών.

Η σύσκεψη έγινε μεταξύ των φορέων του Δήμου Καστοριάς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς καθώς και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα του τουρισμού, με τους απεσταλμένους του Υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ. Joachim Fuchtel, κυρίους Engert Eckhard και Joachim Wintjen και τον συντονιστή της DGV στην Ελλάδα κ. Χρήστο Λαζαρίδη, σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της γεωργίας και ιδιαίτερα των βιολογικών καλλιεργειών, την εμπορία-προώθηση των αγροτικών προϊόντων, την εκπαίδευση των αγροτών, τον αγροτικό τουρισμό καθώς και την ανάπτυξη του τουρισμού γενικότερα, την εξυγίανση και προστασία υδάτων, την μετεκπαίδευση εργατικού δυναμικού κ.α.

 

Πολύτιμα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συνομιλίες.  Συζητήθηκαν πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στη λίμνη της Καστοριάς σε συνεργασία με τους αγρότες με στόχο την εξυγίανση των υδάτων καθώς και ο προγραμματισμός επίσκεψης  καλλιεργητών από την Καστοριά  σε μονάδες – συμβατικές και βιολογικές – καλλιέργειας μήλων στην Γερμανία για την επιμόρφωση και άντληση εφαρμόσιμων πρακτικών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα δημιουργίας Κέντρου εκπαίδευσης αγροτών και Αγροτικού Εργαστηρίου, η βέλτιστη αξιοποίηση του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής, η απόκτηση οχημάτων (φορτηγών ,εκχιονιστικών και άλλων) για τον Δήμο Καστοριάς, η δημιουργία και χρηματοδότηση εκ μέρους της Γερμανικής πλευράς για τη δημιουργία Εβραϊκού Μουσείου στην Καστοριά, καθώς και θέματα αδελφοποίησης και ανταλλαγής μαθητών.

Ο κ. Engert Eckhard είναι Δ/ντης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας , συνεργάτης της DGV σε θέματα  αγροτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων .

Ο κ. Joachim Wintjen είναι Πολιτικός Μηχανικός, έχει διατελέσει Περιφερειάρχης στην περιοχή Sachsen Anhalt, είναι πρώην επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίστηκε διοικητικά θέματα στην πρώην DDR ,ειδικός σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και θέματα αποχέτευσης, σε θέματα διαχείρισης της χειμερινής υπηρεσίας οδών, και ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.

Στις συνομιλίες παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς  κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πρωτογενούς Τομέα της ΠΔΜ κ. Χρήστος Ευαγγέλου, εκπρόσωποι της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Δ/νσης Καθαριότητας -Περιβάλλοντος- Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής , της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και  της Δνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Δ/νσης Περιβάλλοντος ,της Δ/νσης Ανάπτυξης και της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ , της ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΑΕ, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς, του ΚΠΕ, της ΑΝΚΑΣ, του Συλλόγου Ιδιοκτητών ενοικιαζομένων τουριστικών καταλυμάτων Ν. Καστοριάς, της ΓΕΟΚ ΑΕ .

Στο πλαίσιο της συνάντησης , την πόλη της Καστοριάς επισκέφτηκε και ο κ. Edelman Frank , Δήμαρχος του Δήμου Steinach που βρίσκεται στο κρατίδιο Βάδης –Βυτεμβέργης .

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ