Στο πλαίσιο του εγκαινιασμού της  περιοδικής έκθεσης του Ε.Μ.Ε. «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, κ. Σαμουήλ Μάτσας, και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Wolfgang Dold, υπέγραψαν το δεύτερο ειδικό συμφωνητικό, το οποίο αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στο παρελθόν, η Πρεσβεία υποστήριξε με επιτυχία το έργο του Μουσείου για την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος.

Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την έρευνα και συλλογή υλικού για τη δημιουργία της περιοδικής έκθεσης με θέμα τους Έλληνες Εβραίους στην Εθνική Αντίσταση, καθώς και σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο για χρήση μέσα στο Μουσείο όσο και στη σχολική τάξη. Επίσης, περιλαμβάνει την έκδοση δίγλωσσου καταλόγου, τη δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ, καθώς και την οργάνωση ενός συνεδρίου πάνω στο ίδιο καινοτόμο θέμα.

Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει στο φως άλλη μια πτυχή του Ολοκαυτώματος: την επιλογή πολλών νέων ανθρώπων εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, να πολεμήσουν τον εχθρό, να προσπαθήσουν να προστατέψουν τις ζωές τους και τις ζωές των αγαπημένων τους, καθώς και την ακεραιότητα της πατρίδας τους. Το πρόγραμμα θα συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση του μύθου ότι οι Εβραίοι δεν πολέμησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και κατά κύριο λόγο οδηγήθηκαν στο θάνατο σαν «πρόβατα στη σφαγή». Εκτός του πλούσιου και αυθεντικού ιστορικού του περιεχομένου, είναι φανερή η ηθική αξία του προγράμματος.

Είναι ένα θέμα με ισχυρό ανθρώπινο ενδιαφέρον και προφανή κοινωνιολογικά οφέλη. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα άριστο μέσο, ώστε το μήνυμά μας για τις δύσκολες συνθήκες και τις ηθικές επιλογές να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Σκοπός του προγράμματος είναι προσελκύσει νέους επισκέπτες, αλλά και παλιούς φίλους στο ΕΜΕ, καθώς και σχολεία ενισχύοντας το ενδιαφέρον και τη γνώση του κοινού πάνω στο θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ