Την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, κ. Σαμουήλ Μάτσας, και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Wolfgang Dold, υπέγραψαν ένα συμφωνητικό, το οποίο αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με την Πρεσβεία. Στο παρελθόν, η Πρεσβεία υποστήριξε με επιτυχία το έργο του Μουσείου για την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος.

Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα που περιλαμβάνει έρευνα και συλλογή πληροφοριών για τη δημιουργία μιας περιοδικής έκθεσης με τίτλο: « Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» καθώς και στο σχεδιασμό σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο για χρήση στο Μουσείο όσο και στην τάξη. Επίσης, προβλέπεται ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η παρουσίαση της ίδιας της έκθεσης καθώς και η έκδοση δίγλωσσου καταλόγου και η οργάνωση σεμιναρίου πάνω στο ίδιο καινοτόμο θέμα.

Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει στο φως άλλη μια πτυχή του Ολοκαυτώματος: την επιλογή πολλών  νέων ανθρώπων εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, να πολεμήσουν τον εχθρό, να προσπαθήσουν να προστατέψουν τις ζωές τους και τις ζωές των αγαπημένων τους, καθώς και την ακεραιότητα της πατρίδας τους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση του μύθου ότι οι Εβραίοι δεν πολέμησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και κατά κύριο λόγο οδηγήθηκαν στο θάνατο σαν πρόβατα στη σφαγή. Επιπρόσθετα του πλούσιου και καινοτόμου ιστορικού περιεχομένου, είναι φανερή η ηθική αξία του προγράμματος. Είναι ένα θέμα με ισχυρό ανθρώπινο ενδιαφέρον και προφανή κοινωνιολογικά οφέλη. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα άριστο μέσο ώστε το μήνυμά μας σχετικά με δύσκολες ώρες και ηθικές επιλογές να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Σκοπός του προγράμματος είναι προσελκύσει νέους επισκέπτες αλλά και παλιότερους φίλους και σχολεία ενισχύοντας το ενδιαφέρον και τη γνώση του κοινού στο θέμα.
Πηγή: Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ