Συνεταιρισμοί πολιτών στη Γερμανία μετατρέπουν τους καταναλωτές σε επενδυτές. 862 συνεταιρισμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν στη Γερμανία. Χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια και κερδίζουν έδαφος στην αγορά.Η Μαρίνα Πφαφ απολαμβάνει τον καλό καιρό στην ταράτσα του σπιτιού της. Η θέα είναι υπέροχη αντικρίζοντας ανάμεσα σε άλλα και την κορυφή του εντυπωσιακού Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας. Η πολυκατοικία ανήκει σε έναν συνεταιρισμό στον οποίο μέτοχοι είναι όλοι οι ένοικοι. Ο συνεταιρισμός φέρει την επωνυμία „Die Energiegewwiner eG” και διαχειρίζεται φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οι περισσότερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται βρίσκονται σε σχολεία και αθλητικούς χώρους. Η ιδέα είναι οι κάτοικοι των πόλεων να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που χρειάζονται χωρίς να απαιτείται να διαθέτουν την κατάλληλη στέγη.

Για τη σύσταση του συνεταιρισμού αρκούν τρία άτομα. Με λίγες εκατοντάδες ευρώ μπορεί κανείς να γίνει επενδυτής. Εξασφαλίζει τη συμμετοχή του και έχει δικαίωμα να συναποφασίζει. Κάθε μέλος διαθέτει μόνο μια ψήφο ανεξάρτητα από το ύψος των χρημάτων με τα οποία συμμετέχει. Οι συνεταιρισμοί έχουν μακρά παράδοση στη Γερμανία. Ο παλαιότερος συνεταιρισμός στον τομέα της ενέργειας συστήθηκε πριν από 90 χρόνια.

Τα δυστυχήματα στο Τέσρνομπιλ και την Φοκουσίμα κινητοποίησαν πολύ κόσμο και έδωσαν την αφορμή να σκεφθούν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας. Στη Γερμανία συστάθηκαν 855 συνεταιρισμοί ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2006 και 2017. Το 95% των μελών είναι ιδιώτες. 180.000 μέλη έχουν οι εν λόγω συνεταιρισμοί και από το 2006 έχουν καταγράψει κέρδη ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Παράδειγμα προς μίμηση

Εκτός αυτού έχουν επιτύχει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: «Έχω παρατηρήσει ότι το σκέφτομαι καλά πριν βάλω πλυντήριο ρούχων ή πιάτων και εάν και πότε θα χρησιμοποιήσω το νυχτερινό τιμολόγιο» λέει η Μαρίνα Πφαφ.

Ο συνεταιρισμός από την Κολωνία έχει επεκταθεί ήδη στο Λουξεμβούργο και στη Γαλλία:

«Οι συνεταιρισμοί έχουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν κάποια χρήματα. Δεν είμαστε καμιά μεγάλη επιχείρηση. Πολλοί έρχονται και συζητάνε μαζί μας πριν επενδύσουν περισσότερα χρήματα. Το καλό είναι ότι βλέπει κανείς που επενδύει. Μπορεί να δει κάποιος πως παράγεται το ρεύμα και πολλοί αποφασίζουν να επενδύσουν στην περιοχή τους».

Ο συνεταιρισμός „Die Energiegewwiner eG” στην Κολωνία έχει εν τω μεταξύ 600 μέλη. Οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πέρασαν μια περίοδο στασιμότητας ωστόσο ελπίζουν ότι οι νέες οδηγίες της ΕΕ θα δώσουν ώθηση στον τομέα και θα αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλους πολίτες.

Ματίλντα Ντούντα Γιορντάνοβα / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ