Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, καθώς ανασύρονται σωροί από τα συντρίμμια. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.600 ενώ 34 νοσηλεύονται στην εντατική. Γρήγορη ανοικοδόμηση υπόσχεται ο πρόεδρος Ερντογάν.Μετά από ακόμη μια δύσκολη νύχτα συνεχίζονται στα συντρίμμια οι εργασίες αφού υπάρχουν ακόμη ελπίδες για επιζώντες. Μέχρι στιγμής έφθασαν τους 35, ενώ έχουν σημειωθεί 678 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος με 5.4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, που χτύπησε το Έλαζιγ και την Μαλάτια το βράδυ της Παρασκεύης, τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει φθάνουν πλέον τα 76, σύμφωνα με νέα καταγραφή, ενώ πάνω από 600 επιβάλλεται να κατεδαφιστούν καθώς έχουν κριθεί ακατάλληλα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχουν απεγκλωβιστεί 45 άτομα, ενώ εικάζεται ότι αλλά 30 άτομα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Χιλιάδες οι άστεγοι

Πρέπει να σημειωθεί ότι και η δεύτερη νύχτα ήταν δύσκολη καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών έχουν στηθεί 5.000 αντίσκηνα, ενώ πάνω από 12.500 κάτοικοι φιλοξενούνται σε κρατικά κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και βιβλιοθήκες. Στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες τα 6 κινητά συσσίτια που εξυπηρετούν πάνω από 20.000 κατοίκους.

Όπως αποδεικνύεται ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί πριν 10 χρόνια στην ίδια περιοχή με 51 νεκρούς είχε ρίξει τις πολύ κακές κατασκευές και οι νεότερες αντισεισμικών προδιαγραφών, που τις αντικατέστησαν, άντεξαν. Έτσι περιορίστηκε η καταστροφή αυτού του πιο ισχυρού από εκείνον φονικού σεισμού. Ο πρόεδρος Ερντογάν που επισκέφθηκε χθες την περιοχή είπε στην Μαλάτια ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα ξεκινήσουν άμεσα την ανοικοδόμηση των κτηρίων που κατέρρευσαν και όσων επιβάλλεται να κατεδαφιστούν.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ