Η απομάκρυνση Μάασεν από τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και η ταυτόχρονη αναβάθμισή του σε υφυπουργό προκαλεί αντιδράσεις και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.Μπορεί οι πρόεδροι των τριών κυβερνητικών κομμάτων Άγκελα Μέρκελ (CDU), Χόρστ Ζεεχόφερ (CSU) και Αντρέα Νάλες (SPD) να συμφώνησαν χθες στην απομάκρυνση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν από το αξίωμα του, ο διορισμός του όμως σε υφυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών προκαλεί έντονες αντιδράσεις – όχι μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος διαφωνούν με το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε.

Οργή στους Σοσιαλδημοκράτες

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες το βράδυ η στενή ηγεσία του SPD, συμμετέχοντες εξέφρασαν κριτική στο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε: Η αναβάθμιση του κ. Μάασεν σε υφυπουργό θα βλάψει το κόμμα και δύσκολα θα βρει την αποδοχή των μελών. Οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις υψηλόβαθμων στελεχών στηρίζουν αυτούς του ενδοιασμούς. Ο πρόεδρος της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών Κέβιν Κιούνερτ θέτει θέμα αποχώρησής του SPD από την κυβέρνηση. Η υπομονή των Σοσιαλδημοκρατών έχει φτάσει στα όρια της προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Ενώ ο πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε μήνυμα του στο Twitter χαρακτηρίζει ως «τρελό» να «ανταμείβεται» με αναβάθμιση κάποιος που επέδειξε «ανικανότητα» στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών η γ.γ. του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε ότι ο κ. Μάασεν έκανε λάθη και για αυτό έπρεπε να αποχωρήσει από το αξίωμα του ως πρόεδρος της μυστικής υπηρεσίας εσωτερικού. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι η μετάθεση του στο υπουργείο Εσωτερικών γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες.
Όπως ενημέρωσε το μεσημέρι τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ο Χανς Γκέργκ Μάασεν θα αντικαταστήσει στο υπουργείο τον υπηρεσιακό υφυπουργό Γκίντερ Άντλερ που είναι μέλος των Σοσιαλδημοκρατών.

Εκλογές στη Βαυαρία και Ζεεχόφερ

Σύμφωνα, πάντως, με όλες τις ενδείξεις η υπόθεση θα παραμείνει στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας. Σε περίπτωση που σε τρεισήμισι εβδομάδες οι Χριστιανοκοινωνιστές καταγράψουν μεγάλες απώλειες στις εκλογές στη Βαυαρία, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, τότε δεν αποκλείεται να τεθεί από το ίδιο το κόμμα θέμα παραμονής του Χορστ Ζεεχόφερ στα αξιώματα του – τόσο ως πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών όσο και ως υπουργός Εσωτερικών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ