Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την κάλυψη των κορυφαίων ευρωπαϊκών θέσεων που «αδειάζουν» φέτος βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές βδομάδες ωστόσο τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει. Απόψε η έκτακτη σύνοδος.Το βράδυ της Κυριακής οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στα πρόσωπα, επιχειρώντας να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερο υπόψη την πολιτική και γεωγραφική προέλευση, καθώς και ην ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο δείχνει και την αναγκαιότητα να υπάρξει σήμερα συμφωνία, ώστε την προσεχή Τετάρτη η ολομέλεια της Ευρωβουλής να είναι σε θέση να εκλέξει το νέο πρόεδρο του σώματος. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ευρωπαίων ηγετών, οι οποίες άρχισαν να ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Εκτός κούρσας ο Βέμπερ

Όπως φαίνεται ο υποψήφιος της μεγαλύτερης πολιτικής «οικογένειας» της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα αποσύρει την υποψηφιότητα, δεδομένου ότι τουλάχιστον 10 χώρες δεν τον θέλουν για νέο πρόεδρο της Κομισιόν, θεωρώντας ότι δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία για την κορυφαία αυτή θέση. Στην περίπτωση αυτή θα διεκδικήσει την Τετάρτη την προεδρία της Ευρωβουλής.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες τότε μεγάλο φαβορί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γίνεται ο Ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος είναι σήμερα πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Οι δυσκολίες για τον κ. Τίμερμανς προέρχονται από ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Πολωνία και την Ουγγαρία, εναντίον των οποίων ως αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει κινήσει νομική διαδικασία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Μια συμφωνία για τον πρόεδρο της Κομισιόν θα «ξεκλειδώσει» τις συζητήσεις και για τις άλλες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, οι οποίες είναι εκείνες των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Αναφορικά με τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι, την απόφαση θα την λάβουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ωστόσο η προέλευση του νέου προέδρου θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμοιραστούν απόψε τα υπόλοιπα αξιώματα.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ