Δεν κατάφεραν τελικά να ξεπεράσουν τις μεγάλες διαφωνίες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Διαφάνηκε ωστόσο προβάδισμα Τίμερμανς για την Κομισιόν.Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις 18 και πλέον ωρών οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεγάλες διαφωνίες τους στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Κατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε σήμερα το μεσημέρι τη συνεδρίαση συγκαλώντας νέα συνάντηση των ηγετών αύριο στις 11 το πρωί.

Οι διαφωνίες ξεκίνησαν από χθες πριν τη συνεδρίαση, όταν διαπιστώθηκε ότι οι χώρες μέλη είχαν χωριστεί σε δύο μεγάλες ομάδες, όπου η μια υποστήριζε την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από το Γερμανό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ και η άλλη υπέρ του Ολλανδού υποψήφιου των σοσιαλιστών και νυν Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Οι συνεχείς διαβουλεύσεις στη διάρκεια της νύχτας δεν στάθηκαν αρκετές στο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, δεδομένου ότι δεν υπήρξε πλειοψηφία για τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο.

Μέρκελ: Δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανέναν από τους υποψηφίους

Σήμερα το πρωί οι συζητήσεις έγιναν ακόμη πιο δύσκολες όταν επεκτάθηκαν και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις, δηλαδή προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και έμμεσα προέδρου της Ευρωβουλής. Στη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων διαφάνηκε ότι θα μπορούσε να ανατεθεί η προεδρία της Κομισιόν στον κ. Τίμερμανς, ενώ ο κ. Βέμπερ θα μπορούσε να υποστηριχθεί για την προεδρία της Ευρωβουλής από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδας (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι).

Για πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τραπέζι έπεσαν οι υποψηφιότητες του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και της Βουλγάρας επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Για επικεφαλής εξωτερικής διπλωματίας τα ονόματα που ακούστηκαν χωρίς να επιβεβαιωθούν ήταν της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και εναλλακτικά του Σαρλ Μισέλ, ενώ για την ΕΚΤ τα ονόματα της Κριστίν Λαγκάρντ και η επίσης Γαλλίδας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, για κανέναν από τους υποψήφιους δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν αύριο. Μίλησε για πολύπλοκες συζητήσεις, ωστόσο θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνία αύριο. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι είμαστε μεν κοντά αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ