Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι έρευνες για τα αίτια και της συνθήκες της πύρινης λαίλαπας που τύλιξε τον εμβληματικό καθεδρικό ναό. Ο Εμ. Μακρόν υπόσχεται ότι τα έργα αποκατάστασης θα ολοκληρωθούν ως το 2024.Ένα βραχυκύκλωμα στην ηλεκτρική εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στη βάση του καμπαναριού ή στους ανελκυστήρες που είχαν εγκαταστήσει για τα έργα, θα μπορούσε να είναι η αιτία της πυρκαγιάς – μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί ήδη 30 άτομα στον ανακριτή.

Εν τω μεταξύ, στην χθεσινοβραδινή παρέμβασή του διάρκειας έξι λεπτών ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέπληξε τους πάντες με μια υπέραισιόδοξη υπόσχεση: «Σας το λέω με δύναμη, θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων ακόμα πιο όμορφη. Θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια» τόνισε. Να σημειωθεί εδώ, πως το 2024 είναι η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Πρόκειται για μία επιθυμία του γάλλου προέδρου, η οποία διαφέρει κατά πολύ από τις εκτιμήσεις της εξειδικευμένης σε ιστορικά μνημεία ομοσπονδίας κατασκευαστών, που κάνει λόγο για 10 με 15 χρόνια.

«Μπορεί να κατέχουμε τη γνώση, καλό όμως είναι να μη βιαστούμε», συμβουλεύει ο Φρεντερίκ Λετοφέ ένας από τους δυο προέδρους της ομοσπονδίας. Εξήγησε μάλιστα ότι στην υλοποίηση των έργων θα χρειασθεί να πάρουν μέρος 200 επιχειρήσεις και αυτές φυσικά δεν θα μπορούν να δουλεύουν πάντα ταυτόχρονα. Πριν από οποιαδήποτε κίνηση όμως θα πρέπει να εξασφαλισθεί η προστασία και στατικότατα του κτιρίου, πράγμα που θα πάρει πολύ χρόνο. Θα πρέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί ένα είδος ομπρέλας για την προστασία του από τις βροχές.

Τέλος, η έκκληση Μακρόν για τη συγκέντρωση δωρεών για την ανοικοδόμησή του τυγχάνει τεράστιας απήχησης. Οι δωρεές έφθασαν τα 900 εκατομμύρια μέσα στο πρωί και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δις έως το βράδυ. «Χρήματα επομένως υπάρχουν, εξαρτάται για ποιόν», είναι ήδη τα πικρά σχόλια κάποιων συνδικαλιστών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ