Την ετήσια έκθεσή της για τη θανατική ποινή δημοσίευσε την Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία. Το 2018 συνεχίστηκε η θετική τάση μείωσης των εκτελέσεων που είχε καταγραφεί και τον προηγούμενο χρόνο.Όπως δήλωσε η ειδικός για θέματα θανατικής ποινής της Διεθνούς Αμνηστίας Κιάρα Σαντζόρτζο: «Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσής μας είναι ότι ο αριθμός των εκτελέσεων παγκοσμίως έχει μειωθεί και έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουμε καταγράψει τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια». Σημαντική μείωση παρατηρείται κυρίως σε εκείνες τις χώρες όπου καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες εκτελέσεις. «Μιλάμε, για παράδειγμα, για το Ιράν, το Πακιστάν και το Ιράκ», όπως εξηγεί η ειδικός.

Η θετική αυτή τάση επισκιάστηκε ωστόσο από την είδηση ότι το Μπρουνέι εισάγει την εσχάτη των ποινών για ομοφυλοφιλία και απιστία. Η αναγγελία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Όπως σχολίασε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι: «Η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλεί την κυβέρνηση του Μπρουνέι να αποτρέψει την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει τη θανατική ποινή για μια σειρά αδικημάτων. Μεταξύ αυτών, η απιστία αλλά και οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ ομοφυλόφιλων. Ο νόμος εισάγει επίσης τις φρικτές και απάνθρωπες ποινές της μαστίγωσης αλλά και του ακρωτηριασμού για διάφορα αδικήματα». Στη Γερμανία η κυβέρνηση κάλεσε την πρέσβη της ασιατικής χώρας για να διαμαρτυρηθεί. Σε συνολικά 10 χώρες του κόσμου προβλέπεται σήμερα η θανατική ποινή για ομοφυλόφιλους.

Προς κατάργηση;

Εδώ και 60 περίπου χρόνια η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ο αγώνας αυτός γνωρίζει σημαντική επιτυχία αφού όλο και περισσότερες χώρες αποσύρουν την εσχάτη των ποινών. Τον Δεκέμβριο του 2018, 121 από τις 193 χώρες – μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ ενός μορατόριουμ στην εκτέλεση θανατικών ποινών, 35 είχαν ψηφίσει κατά ενώ 32 απείχαν. «Η παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής έρχεται όλο και πιο κοντά», είχε σχολιάσει τότε η διεθνής οργάνωση.

Το 2018 καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάμπια επέβαλε μορατόριουμ εκτελέσεων και εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση ενώ στη Μαλαισία η νέα κυβέρνηση εισήγαγε εκ των πραγμάτων μορατόριουμ, χωρίς όμως να το επιβεβαιώσει επίσημα. Στις ΗΠΑ η θανατική ποινή κρίθηκε αντισυνταγματική στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, παρά ταύτα όμως η χώρα μέτρησε το 2018 συνολικά 25 εκτελέσεις.

Η φρικτή πρωτιά της Κίνας

Στο Ιράν ο αριθμός των εκτελέσεων πέρσι μειώθηκε στο μισό, σε 253 λόγω αλλαγής της νομοθεσίας που αφορά την κατοχή ναρκωτικών. Κατακόρυφη ήταν η μείωση στο Πακιστάν από 250 το 2017 σε 14 πέρσι. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η τάση των τελευταίων δεκαετιών θα συνεχιστεί», εκτιμά η Κιάρα Σαντζόρτζο.

Τις περισσότερες εκτελέσεις εξακολουθεί να μετρά η Κίνα. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι καταδικάζονται εκεί με την εσχάτη των ποινών και εκτελούνται. Το κομμουνιστικό καθεστώς δεν δίνει φυσικά στοιχεία. Στη Σαουδική Αραβία καταγράφηκαν πέρσι 149 -εν μέρει δημόσιες- εκτελέσεις, στην Αίγυπτο 43, στο Βιετνάμ 85, στην Ιαπωνία 15 και στη Σιγκαπούρη 13.

Χέλε Γέπεσεν

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ