Η φυγή των κατοίκων της Βενεζουέλας προς τις γειτονικές χώρες λόγω οικονομικής κρίσης διογκώνεται. Τελευταία οι χώρες αυτές αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα, όπως έγινε και στην περίπτωση της βαλκανικής οδού.Δεν φτάνει η ανέχεια στην οποία ζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στη Βενεζουέλα, προστέθηκε από χθες το βράδυ και η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ για να πληρωθεί η ρήση του «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Η εισαγωγή νέου νομίσματος στη χώρα δεν αναμένεται, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οικονομολόγοι, να αλλάξει την σκληρή πραγματικότητα των κατοίκων, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στις παραγκουπόλεις.

«Νοσοκομεία υπερπλήρη»

Η φυγή προς τις γειτονικές χώρες συνεχίζεται, η κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές είναι καταστροφική. Θυμίζει κλίμα Ειδομένης, την εποχή που τα σύνορα με την ΠΓΔΜ έκλεισαν και ακολούθησε το σφράγισμα των συνόρων όλων των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού. Η πόλη Πακαραίμα της Βραζιλίας έχει γίνει Ειδομένη. Τις προάλλες μπήκε φωτιά σε πρόχειρα προσφυγικά καταλύματα. Όλα στάχτη. Στα μεθοριακά περάσματα οι Βενεζουελανοί σχηματίζουν μεγάλες ουρές. Κάθε μέρα περνούν πάνω από 500. Η ομοσπονδιακή πολιτεία Ροραίμα, όπου ανήκει η Πακαραίμα, δεν έχει τα μέσα να αντεπεξέλθει. Η κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη τη Βραζιλία δεν λειτουργεί, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους και την ιλαρά.

Η χώρα έχει δεχθεί μόνο ένα τμήμα προσφύγων, οι περισσότεροι καταφεύγουν στην Κολομβία και από εκεί επιχειρούν να περάσουν στο Μεξικό, τη Χιλή, την Αργεντινή και τον Ισημερινό. Και συμβαίνει ό,τι ακριβώς συνέβη στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές κλείνουν τα σύνορα και ζητούν πλέον ταξιδιωτικά έγγραφα. «Στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης του εμπορίου λευκής σαρκός και κακοποίησης των ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Μάουρο Τοσκανίνι, « όποιος μπαίνει στο εξής στη χώρα θα πρέπει να δείχνει το διαβατήριό του χωρίς εξαίρεση».

Έκκληση στον Μαδούρο

Κάτι που οι πρόσφυγες βέβαια δεν διαθέτουν. Στη Βενεζουέλα είναι αδύνατον να πάρεις πλέον διαβατήριο. Μέχρι τώρα αρκούσε η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας για ταξίδια σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι περνούσαν τα σύνορα προς τον Ισημερινό, τώρα οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Κολομβία και περιμένουν τον από μηχανής Θεό για να τους βγάλει από την δύσκολη θέση. Η Μπογκοτά έχει δεχθεί εκατομμύρια Βενεζουελάνους μέχρι τώρα, οι ιθύνοντες ζητούν από τα ΗΕ να ορίσει ειδικό εντεταλμένο για τους πρόσφυγες.

Ο Ισημερινός δια του υπουργού Εσωτερικών κάνει έκκληση στον πρόεδρο Μαδούρο. «Καλούμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αναλάβει πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες ώστε οι πολίτες της να μην έρχονται σε τόσο δύσκολη θέση, που να πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να βρουν καλύτερη τύχη σε άλλες».

Ίβο Μαρουτσκικ/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ