Λευκωσία – Κύπρος, 10.03.2011. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη μετά από σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων, Συντηρητικός Βουλευτής David Burrows.

Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νεοφύτου συμμετείχε σήμερα σε γεύμα εργασίας με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, που παρέθεσε ο κ. Burrowes. Κατά τη διάρκειά του, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος και παράγοντες που επηρεάζουν την επίλυσή του, περιλαμβανομένων των θεμάτων της παρουσίας τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, της δημογραφικής αλλαγής στα κατεχόμενα ένεκα του εποικισμού, του ρόλου που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία στον αραβικό κόσμο και της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Συζητήθηκαν επίσης τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την πιθανή εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνάντηση που είχε με το Σκιώδη Υπουργό Ευρώπης Wayne David, ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε το συνομιλητή του σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ενώ έγινε ιδιαίτερη ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης με φόντο τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα νέα ενεργειακά δεδομένα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που, όπως σημείωσε ο κ. David, δεν αποτελεί μεγάλο θέμα συζήτησης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας του.

Ο κ. Νεοφύτου ακολούθως μίλησε σε συνεδρία της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων προερχόμενα από διάφορα κόμματα, αλλά και παράγοντες της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου παρακολούθησε μέρος των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την ώρα των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό, ενώ το βράδυ συμμετείχε σε δείπνο – συζήτηση με ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, που διοργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ