Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, θα ζητήσει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 14:30 τοπική ώρα στην έδρα του ΝΑΤΟ, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στη χθεσινή του ομιλία στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας αναφέρθηκε στους Έλληνες στρατιωτικούς ζητώντας τη συμβολή των ξένων ηγετών. Απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες χαρακτήρισε πληγή για το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές, όπως είπε, γεγονός δύο στρατιώτες χώρας μέλους να βρίσκονται υπό κράτηση για πάνω από 4 μήνες σε ένα άλλο κράτος μέλος επειδή πέρασαν εκ παραδρομής κατά λίγα μέτρα στο έδαφός του.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Άγκυρα να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο από τουρκικής πλευράς.

Πρόσκληση στη FYROM

Εντωμεταξύ και στη συνέχεια της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, το ΝΑΤΟ απηύθυνε χθες επίσημη πρόσκληση στη γειτονική χώρα για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Ο ΓΓ της συμμαχίας Γένς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε μοναδική την πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι οι πολίτες της χώρας αυτής θα στηρίξουν τη συμφωνία και η ΠΓΔΜ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η προϋπόθεση αυτή αποτυπώνεται και στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα μετά τη λήξη των εργασιών. Το σχετικό κείμενο επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για προσχώρηση στη συμμαχία, ενώ τονίζεται ότι η πλήρης εφαρμογή των εσωτερικών διαδικασιών (σ.σ. αλλαγή συντάγματος) σχετικά με τη ζήτημα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ένταξης.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες