Συνάντηση Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP). Χωρίς τους Πράσινους συνομιλίες του FDP με SPD και CDU/CSU. Φιλελεύθεροι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.Ηγετικά στελέχη των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (βλ. κεντρική φωτογραφία) συναντήθηκαν την Τρίτη το βράδυ, προκειμένου να συζητήσουν τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Στόχος των προκαταρκτικών συνομιλίων ήταν να συμφωνήσουν σε ποια ζητήματα επικρατεί σύγκλιση και πώς μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές. Τα δύο κόμματα εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό εάν θα σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τα χριστιανικά κόμματα. Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ ενημέρωσε ότι την Παρασκευή Φιλελεύθεροι και Πράσινοι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ηγεσία των Φιλελευθέρων θα συναντηθεί, χωρίς τους Πράσινους, το Σάββατο με αντιπροσωπεία των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU και την Κυριακή με αντιπροσωπεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Οι επαφές πραγματοποιούνται μετά από αιτήματα των CDU/CSU και του SPD.

Προηγουμένως, τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι είχαν ζητήσει από τα χριστιανικά κόμματα να επιστρέψουν εντός της εβδομάδας σε σταθερές εσωκομματικές καταστάσεις που θα καθιστούν δυνατή τη διεξαγωγή διερευνητικών συνομιλιών. Πάντως, η κρίση που ξέσπασε ειδικά στους Χριστιανοδημοκράτες μετά από την εκλογική τους ήττα την Κυριακή δεν έχει ξεπεραστεί και το πολιτικό μέλλον του προέδρου του κόμματος και υποψήφιου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ παραμένει αβέβαιο.

Το SPD είναι έτοιμο

Ένδειξη της ρευστότητας που επικρατεί, είναι η εκλογή του Ραλφ Μπρίνκχαους στο αξίωμα του προέδρου της ΚΟ του CDU και CSU χθες το βράδυ. Αντί για ένα χρόνο όπως είθισται, η θητεία του περιορίστηκε στους έξι μήνες. Την αβεβαιότητα και αστάθεια τροφοδοτούν και οι δημόσιες δηλώσεις του βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Ο Μάρκους Ζέντερ εξακολουθεί να επιμένει ότι η πρωτοβουλία για το σχηματισμό κυβέρνησης ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες.

Ήδη τη Δευτέρα το SPD έστειλε πρόσκληση σε Πράσινους και Φιλελεύθερους για την έναρξη κοινών διερευνητικών συνομιλιών. Οι συνομιλίες FDP-SPD την Κυριακή δεν θα έχουν αυτό το χαρακτήρα. Πιθανολογείται ότι διερευνητικές συνομιλίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ως χειρονομία καλής θέλησης προς τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι έχουν ενδοιασμούς να συνεργαστούν με το SPD, o συμπρόεδρος του κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργανς, ανακοίνωσε, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν επιμένουν σε αλλαγές του συνταγματικά κατοχυρωμένου φρένου χρέους. Σημαντικό είναι αυτή ρύθμιση, η οποία καθορίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να μη γίνει «επενδυτικό φρένο».

Παναγιώτης Κουπραράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ