Portrait

PortraitΠροτείνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον Υπουργό Εξωτερικών

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2011. Να υπάρξει συντονισμός με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους για την αναγνώριση της ενιαίας γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό εξωτερικών, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Με αφορμή πρόσφατη απόφαση της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και σχετικών δηλώσεων του καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Σουμελά π. Σεραφείμ, ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει στην ερώτησή του ότι το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανών της ανατολής διατυπώνεται από όλο και περισσότερα κράτη, φορείς και προσωπικότητες και πρέπει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να δράσει με στόχο το συντονισμό τους.

Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι) αποτελεί μια αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει, προβάλλοντας έωλα επιχειρήματα.

Το αίτημα της ενιαίας αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής, διατυπώνεται όλο και περισσότερο από κράτη, φορείς και προσωπικότητες.

Με αφορμή την 96η επέτειο μνήμης της Αρμένικης Γενοκτονίας, η Αρμενική Εθνοσυνέλευση, με απόφασή της, έκανε έκκληση για καθολική αναγνώριση της ενιαίας Γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, που διαπράχτηκε από την Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα. Καλεί την κυβέρνηση και την εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να απομακρύνουν κάθε νομικό και πολιτικό κώλυμα που εμποδίζει την τουρκική κοινωνία να ερευνήσει το παρελθόν της. Τέλος, αναφέρει ότι η αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο π. Σεραφείμ Ατματζίδης. Η πρόταση αυτή εντάσσεται και προεκτείνει το σκεπτικό του σχεδίου νόμου που είχαμε καταθέσει επτά βουλευτές της ελληνικής βουλής, στις 25 Ιουλίου 2006, για την «καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης από το Τουρκικό Κράτος», ως προϋπόθεση για ενδυνάμωση της δυνατότητας διεθνοποίησης και διεκδίκησης της αναγνώρισής της από την παγκόσμια κοινότητα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας και συντονισμού με την Αρμενική Εθνοσυνέλευση, οργανώσεις της διασποράς των Αρμενίων και Ασσυρίων για τη θεσμοθέτηση της ενιαίας αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ