Σύγκρουση δύο μαχητικών της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο άσκησης σε τουριστική περιοχή. Εκατοντάδες στρατιωτικοί συμμετέχουν στις έρευνες. Ως αιτία εικάζεται η «επαφή των αεροσκαφών στον αέρα».Σύμφωνα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς, τη Δευτέρα το μεσημέρι στις 14.00 (γερμανική ώρα) τρία μαχητικά του τύπου Eurofighter απογειώθηκαν από στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Ρόστοκ στο βορειανατολικό κρατίδιο Μεκβλεμβούργο – Δυτική Πομερανία στο πλαίσιο μιας άσκησης χωρίς οπλισμό και με έναν πιλότο το καθένα.

Είκοσι λεπτά αργότερα δύο από τα αεροσκάφη είχαν, σύμφωνα με τον κ. Γκέρχαρτς, για άγνωστο ακόμη λόγο «μια επαφή στον αέρα», η οποία οδήγησε στην πτώση και τη συντριβή τους σε μια τουριστική περιοχή με δάση και λίμνες.

Παρ΄ ότι και οι δύο πιλότοι, ένας εκπαιδευτής πτήσεων και ένας νέος αξιωματικό, κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν εγκαίρως το σύστημα εκτίναξης του καθίσματός τους, μόνο ο πρώτος επέζησε ενώ ό δεύτερος πέθανε. Άλλα θύματα ή τραυματίες δεν υπήρξαν.

Έρευνες για την αιτία του ατυχήματος

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, το υπουργείο Άμυνας ανέλαβε από χθες το βράδυ την ευθύνη για τη διενέργεια των ερευνών του ατυχήματος, αντικαθιστώντας 200 αστυνομικούς με 300 στρατιώτες και αξιωματικούς.

Πρωταρχικό τους μέλημα είναι να συγκεντρώσουν τα συντρίμμια, που είναι διάσπαρτα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και τα οποία θεωρούνται εν μέρη ως επικίνδυνα. Ιδιαίτερη σημασία ως προς την αιτία του ατυχήματος αποδίδεται στην ανάλυση των δεδομένων στον καταγραφέα στοιχείων πτήσης των δύο μαχητικών.

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας, το χθεσινό ατύχημα των Eurofighter είναι το πρώτο στο είδους του τα τελευταία 15 χρόνια. Πάντως έως ότου δεν διευκρινιστεί η αιτία που οδήγησε στο ατύχημα, τα Eurofighter της αεροπορικής βάσης των δύο μαχητικών που έπεσαν, θα μείνουν στο έδαφος.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ