Με ψήφους 432 κατά και 202 υπέρ η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την Συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαική Ένωση. Το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα κρίσιμα βήματα.230 ψήφοι: Η πλειοψηφία κατά της Συμφωνίας δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί έκπληξη στο κυβερνητικό επιτελείο. Είχε ήδη υπολογιστεί από σειρά αναλυτών και μέσων ενημέρωσης. Ελπίδα της Ντάουνινγκ Στριτ θα ήταν μια μικρότερη των100 πλειοψηφία, μια ήττα που θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Πρόεδρο της Βουλής η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του αρχηγού της Τζέρεμι Κόρμπιν, υπέβαλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η πρόταση μομφής θα περάσει από την Βουλή. Όλοι οι βουλευτές των Τόρρηδων και οι κυβερνητικοί εταίροι τους, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) θα συστρατευθοὐν με την κυβέρνηση. Σε αυτή την κρίσιμη φάση για το μέλλον της M. Bρετανίας, η συμπολίτευση θα αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα των Εργατικών να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Είναι μια φαντασίωση, όπως λένε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος παρά τις εσωκομματικές πιέσεις αποφεύγει να τοποθετηθεί υπέρ νέου δημοψηφίσματος.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Αυτό που θα πρέπει να αποκλεισθεί είναι η παραίτηση της Τερέζα Μέι. Υπάρχουν ήδη μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα:

1) Να έλθει η κυβέρνηση με νέο σχέδιο αποχώρησης στη Βουλή σε μια εβδομάδα

2) Να μεταβεί η Τερέζα Μέι αμέσως στις Βρυξέλλες για να εκθέσει στην διαπραγματευτική ομάδα τα σημεία διαφωνίας των βουλευτών

3) Να προτείνει εναλλακτική λύση όσον αφορά το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, το αγκάθι που οδήγησε στην απόρριψη της Συμφωνίας. Παράλληλα θα κρατήσει όλα τα υπόλοιπα σημεία της που αφορούν το καθεστώς των 3,5 εκατομ. ευρωπαίων πολιτών, που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1 εκατομ. Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελεύθερο εμπόριο, τη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και επιστημονικής έρευνας, την 18μηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή το σύνολο των ήδη συμφωνηθέντων.

Με ανοιχτά όλα τα χαρτιά της η Τερέζα Μέι θα διαπραγματευθεί δίχως άγχος για το τι θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο. Από πλευράς βουλευτών, θα είναι αδύνατον να απορρίψουν μια βελτιωμένη συμφωνία για το backstop και να επωμισθούν το βάρος μιας άναρχης εξόδου που δεν την επιθυμεί κανείς.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ