Διαμαρτίες χιλιάδων αντιπάλων των περιοριστικών μέτρων λόγω του Covid-19 στη γερμανική πρωτεύουσα. Σχεδόν 80% των Γερμανών υποστηρίζουν αυστηρότερους κανόνες σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.Την ώρα που αυξάνονται ξανά τα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία, χιλιάδες αντίπαλοι των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας πραγματοποιούν σήμερα διαδηλώσεις και εκδηλώσεις στο Βερολίνο. Ως και 25.000 διαδηλωτές αναμένουν οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Berliner Morgenpost, να συμμετέχουν στην κεντρική συγκέντρωση στη «Λεωφόρο 17 Ιουνίου». Το σύνθημα της εκδήλωσης: «Ημέρα της ελευθερίας – Το τέλος της πανδημίας». Διοργανωτής είναι η πρωτοβουλία «Querdenken 711» (Αντικομφορμιστική σκέψη) από τη Στουτγάρδη που αποτελείται κυρίως από ακροδεξιούς, οπαδούς θεωριών συνομωσίας και αρνητές του κορωνοϊού.

Μειοψηφία οι αντίπαλοι των μέτρων

Οι διαδηλωτές έρχονται απ’ όλη τη Γερμανία. Ήδη από το πρωί παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση λεωφορείων με προορισμό το κέντρο του Βερολίνου. Το ζητούμενο για την αστυνομία είναι εάν τα περίπου 1.500 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας θα καταφέρουν να επιβάλουν την τήρηση της φυσικής απόστασης και τη χρήση της μάσκας. Πρόκειται για μια «εξαιρετική πρόκληση» δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα εσωτερικής πολιτικής γερουσιαστής του κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ.

Η διαδήλωση θεωρείται ως μια προσπάθεια του ακροδεξιού χώρου να διατηρήσει ζωντανό το κίνημα ενάντια στους περιοριστικούς κανονισμούς λόγω του κορωνοϊού. Γεγονός είναι πάντως ότι εδώ και εβδομάδες οι διαδηλώσεις των αντιπάλων των περιοριστικών μέτρων καταρρέουν. Ο αριθμός των πολιτών που δείχνει κατανόηση για τους περιορισμούς παραμένει σταθερά υψηλός – όχι μόνο για τα ισχύοντα μέτρα. Σε νεότερη δημοσκόπηση (ινστιτούτο Civey) το 76,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί με αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα Covid-19. Μόλις το 20,3% τα απορρίπτουν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ