Ο επικεφαλής του ιδρύματος ECARF Torsten Zuberbier προτρέπει για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων θεραπείας.

Βερολίνο, 29 Ιουλίου 2010. Η Αλλεργική ρινίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι ακόμη θεραπεύσιμη. Σε μια πιλοτική μελέτη ομάδας ευρωπαίων ερευνητών αναφέρεται ότι το 10% έως 18% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά συμπτώματα που περιορίζουν την ποιότητα ζωής, ακόμη και όταν λαμβάνουν νεότερες θεραπείες . Τα πιο κοινά συμπτώματα των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ανεξέλεγκτη δακρύρροια, καταρροή και κνησμός της μύτη.

“Για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, το γεγονός αυτό σημαίνει σημαντικό περιορισμό της ποιότητας ζωής καθώς και μείωση της παραγωγικότητας και της ικανότητας συγκέντρωσης», αναφέρει ο καθηγητής Δρ. Torsten Zuberbier, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ερευνών Αλλεργίας (ECARF) και συγγραφέας της μελέτης. «Τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της μελέτης νέων μεθόδων θεραπείας, όπως της ανοσοθεραπείας, η οποία αποτελεί τη μοναδική θεραπεία που αυξάνει τις πιθανότητες εξάλειψης της σοβαρής αλλεργικής ρινίτιδας. ”

Οι παραδοσιακές θεραπείες φτάνουν στα όριά τους

Στη μελέτη, με επικεφαλή τον καθηγητή Δρ. Jean Bousquet του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, περίπου 800 ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα έλαβαν θεραπεία για δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της γυρεοφορίας. Η μελέτη επικεντρώθηκε στις αλλαγές της συμπτωματολογίας της αλλεργικής ρινίτιδας και στις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Τα συμπτώματα παρουσίασαν ύφεση στην πλειοψηφία των ασθενών υπό αγωγή με συμπτωματική θεραπεία, όπως αντιισταμινικά. Ωστόσο το 10 έως 18% των ασθενών, συνέχισε να εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό με επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή, την παραγωγικότητα στο σχολείο ή την εργασία, καθώς και στην ποιότητα ύπνου. Πρόσφατα, τα προβλήματα αυτά είχαν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργίας (WAO) ως «σοβαρή χρόνια νόσος του ανώτερου αναπνευστικού» (SCUAD). Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για τον προσδιορισμό των αιτιών.

Πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη σύντομα θα γίνουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο: www.jacionline.org/search/quick

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργίες: www.ecarf.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ