Πόσο συχνά πέφτουν οι Γερμανοί θύματα αστυνομικής βίας; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει νέα έρευνα, η οποία συμπεριέλαβε για πρώτη φορά συνεντεύξεις με θύματα.Σύμφωνα με ερευνητές σε κάθε καταγεγραμμένη υπόθεση παράνομης αστυνομικής βίας αντιστοιχούν τουλάχιστον άλλες πέντε περιπτώσεις που δεν καταγγέλλονται καν. Οι ίδιες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε συνολικά τουλάχιστον 10.000 ετησίως τις περιπτώσεις που δεν καταγράφονται.

Οι επίσημοι αριθμοί είναι σαφώς χαμηλότεροι. Βάσει αυτών κάθε χρόνο η εισαγγελία διεξάγει έρευνες σε βάρος 4.000 περίπου αστυνομικών για συμμετοχή σε 2.000 υποθέσεις.

Μετριοπαθές το 1:5

Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από την πρώτη παγγερμανική έρευνα με αντικείμενο την παράνομη αστυνομική βία. Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ συνομίλησαν με συνολικά 3.400 φερόμενα θύματα. Η σχέση ένα προς πέντε μεταξύ καταγεγραμμένων και μη καταγεγραμμένων περιστατικών είναι μια μετριοπαθής προσέγγιση διότι η έρευνα κατέδειξε ουσιαστικά μια σχέση ένα προς έξι, σημειώνει ο καθηγητής Τομπίας Σίνγκελσταϊν.

Ο εγκληματολόγος αντικρούει την κατηγορία ότι ενδεχομένως πολλοί συμμετέχοντες να παραποίησαν την πραγματική εικόνα κάνοντας ψευδώς λόγο για υπέρμετρη χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών. «Αντιθέτως, διαπιστώσαμε μεγάλες επιφυλάξεις και φόβο από πλευράς των συμμετεχόντων». Εξάλλου ερωτηματολόγια, στα οποία διαπιστώθηκαν αντιφάσεις,δεν συμπεριελήφθησαν στην τελική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυξημένος κίνδυνος αστυνομικής βίας στη Γερμανία ελλοχεύει κυρίως σε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις και πορείες αλλά και στο περιθώριο ποδοσφαιρικών αγώνων. Σε ιδιωτικούς χώρους αντίθετα η βία εκ μέρους αστυνομικών είναι σπάνιο φαινόμενο.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες είχαν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε άτομα που έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας. Ως εκ τούτου η έρευνα δεν είναι αντιπροσωπευτική. Το 72% των συμμετεχόντων είναι άνδρες, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 26 έτη, η συντριπτική πλειονότητα είναι απόφοιτοι ανώτατων σχολών, ενώ μεταναστευτική βιογραφία έχει το 16%.

Ελάχιστες οι καταγγελίες

Το 71% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι η επίθεση που δέχθηκαν από αστυνομικό οδήγησε σε ελαφρύ τραυματισμό ενώ το 19% κάνει λόγο για βαριά τραύματα. Επίσης, το 31% χρειάστηκε εβδομάδες για να αναρρώσει ενώ το 4% δηλώνει ότι έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη.

Μόλις στο 14% των περιπτώσεων που κατέγραψαν οι επιστήμονες του Μπόχουμ φαίνεται πως ακολούθησε προανακριτική έρευνα σε βάρος των αστυνομικών. Τα περισσότερα θύματα προτίμησαν να μην καταθέσουν μήνυση, φοβούμενοι αφενός πιθανή μήνυση από τους ίδιους τους αστυνομικούς και αφετέρου ότι η καταγγελία τους δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Η υπόθεση του Ραλφ Β. είναι χαρακτηριστική. Τη μήνυσή του εναντίον αστυνομικού που τον χτύπησε στο περιθώριο διαδήλωσης ακολούθησε μήνυση του ίδιου του αστυνομικού ο οποίος με τη βοήθεια 20 ταυτόσημων καταθέσεων από συναδέλφους του αρνήθηκε τις κατηγορίες. Το θύμα κλήθηκε τελικά να πληρώσει 600 ευρώ πρόστιμο για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Φρανκ Κρίστιανσεν (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ